Живениче помага при лениви черва

Живениче

Живеничето или т.нар. разгон е плевел, широко използван в народната медицина. То има високо и тънко червеникаво стебло, което може да достигне до метър височина. Може да бъде намерено в сенчестите места, край пътищата и над 1000 метра надморска височина в цялата страна.

Преди много години живеничето е било използвано основно за лечение на гнойни рани, абсцеси и скрофулоза. То е наричано throatwort (в превод - ценна за гърлото). През 16 и 17 век пък с живеничето са се лекували всички видове отоци и дори тумори.

Днес, тинктура от листата на живениче се приемат в комбинация с други билки. Те успешно подпомагат храносмилането в случаите на ленивост на червата и запек. Съдържащите се в него съставки действат слабително и очистващо.

За целта 1 ч.л. ситно нарязани корени от живениче се заливат с 600 мл вода и се варят около 5 минути. Получената отвара се прецежда. От нея се пие три пъти дневни по 50 мл преди хранене.

Лениви черва

Настойки от листата на живениче се препоръчват още при натрупани в тялото токсини. Такива са случаите на лимфни разстройства, ревматични състояния и кожни проблеми (екзема, псориазис).

Настойка от живениче се пие и за вътрешно пречистване при кожни обриви с неясно естество, както и при възпаление на млечните жлези на жените.

Живеничето е една от билките, действаща като отличен детокситор за организма. Освен това е и лек диуретик, което го прави и ефективно при глисти и тяхното отстраняване.

Билката има кръвопречистващо действие. Тя успокоява болките и стимулира отделянето на урина. Най-голям резултат дава приемът ѝ при чернодробни проблеми и проблеми с кръвообращението.

Освен вътрешно билката се прилага и външно. Живеничето ускорява зарастването на рани, изгаряния, язви, екземи, псориазис и хемороиди, лекува артрит и гуша. Отварата се приготвя, като 2 ч.л. ситно счукана билка се залее с 1 ч.ч. вряла вода.

Вари се 30 минути. Сместа се прецежда и с получената отвара се приготвят компреси. При кожни проблеми подходящи са още комбинациите на живеничето с лапад, черно кучешко грозде и репей.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати