Пореч срещу бронхит и настинки

Пореч срещу бронхит и настинки

Пореч

Пореч представлява многогодишно тревисто растение, цъфтящо през лятото. Цветовете му са сини и изключително красиви. Листата му пък имат вкус на краставица. Среща се около реките, по тревистите и каменисти места, из храсталаци в цялата страна. За лечебно цели се използват цветовете, семената и листата на растенето. От тях се приготвят отвара и масло.

Растението пореч от хилядолетия се използва в народната медицина. Малцина обаче знаят как. В цветовете му се съдържа нетоксичният пиролизиден алкалоид тезинин. Растението е богато на палмитинова и олеинова киселина, имащи хипохолестеролен ефект. В извлеченото масло от семената на пореча се съдържа гама-линоленова киселина.

Ползите от пореча са много. Сред тях е свойството му да лекува бронхит и настинка. Прилага се и при всякакви инфекции на дихателните пътища.

Пореч се прилага още за директно лечение на възпаление и заболявания на венците, лигавицата на устата, гърлото, колики, гастрит, ентерит, язва на стомаха и десетопръстника. С билката се сваля високият холестерол. Тя има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Маслото от пореч пък се прилага при кожни проблеми.

Как се приготвя?

настинка

Отварата от пореч се приготвя от неговите цветове. 1 с.л. от тях се залива с 300 мл гореща вода. Оставя се около час. От отварата се приема веднъж на ден – като лекарство.

Маслото от пореч се добива от семената му. Това е изключително трудно в домашни условия. Може да се закупи от всяка аптека или специализиран магазин. То възстановява влагата и гладкостта на сухата и увредена кожа. Също така помага на хората, които страдат от хронични кожни заболявания като екзема и атопичен дерматит.

Поречът може да се приема и като добавка към всяка салата. Добре върви със зеле или свежа маруля. Учудващо, цветовете му намират приложение в сладкарството. Те придават на приготвените кремове и торти уникален вид. Трябва да се има предвид, че поречът има леко слабително действие.

Освен с лечебни цели, растението пореч има и още едно приложение. То се засажда в близост до доматите, за подобряване на техния вкус.

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати