Какви са здравословните ползи от ментата

Какви са здравословните ползи от ментата

Мента

Ментата е билка, позната на всеки от нас. Въпреки широкото ѝ кулинарно приложение тя остава на първо място билка с огромни здравословни ползи, използвана широко в народната и традиционна медицина. И то с право.

От ментовите листа най-често се приготвя чай, който успешно може да замести сутрешното кафе и да активизира мозъчните функции. През летните сезони пък те са прекрасна добавка към всички освежаващи напитки.

Често срещана подправка е в храни с ясно изразен вкус, като агнешко, морски дарове, десерти с шоколад, плодове. По какъвто и начин да бъде приемана обаче – тя ни носи само и единствено ползи.

Всъщност ползите на ментата били известни още на древните гърци и римляни, та дори на хората преди тях. Те я използвали като средство за укрепване на ума, както и за ароматизиране на залите си за пирове и тържества.

През годините е започнала масова практика за влагането ѝ в редица рецепти от бита поради невероятния аромат и вкус, който добавя към ястията. С доказването на ползите ѝ преди около 250 години започва масовото и отглеждане.

В ментовите листа нивата на етерични ползотворни масла се различават в зависимост от сорта и климатичните условия, но винаги са налични. В най-доброкачествените ментови масла се съдържат до 50-60% ментол. Той предизвиква рефлексно разширяване на коронарните съдове при стенокардия.

Свежа мента

Действа болкоуспокояващо и антисептично при всякакви възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Поради тези си свойства ментата се влага в различни медикаменти за лечение на сърдечносъдови заболявания и обезболяващи гелове.

В състава на етеричните масла се откриват още съставки като кетона жасмон, ментофуран, изоментол, неоментол, пулегон, пиперитон, пинен, лимонен, цинеол, танини, горчиви вещества, флавоноиди, никотинова киселина, както и нейният амид, каротиноиди и други.

Всички те придават на етеричното масло от мента силни енергизиращи свойства. То се прилага при умората и мускулните болки. Маслото от мента се препоръчва още при спазми е храносмилателните пътища, болки и гадене.

Мента се прилага при колит, запек и чревни разстройства. Чаят от листата е полезен при грипни състояния, запушен нос и възпалено гърло. Облекчава главоболието и безсънието. Пресните листенца метна, добавени в летните коктейли, тонизират и освежават.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати