Европа отбелязва Деня за борба със затлъстяването

Дебел Мъж

Днес цяла Европа отбелязва Деня за борба със затлъстяването. Европейският ден за борба със затлъстяването е отбелязан за първи път през 2009 година.

Преди пет години по инициатива на Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване, е учреден ден, в който общественото внимание да се обърне към този сериозен проблем, от който страдат не малко европейци.

Целта е хората да намалят теглото си до здравословни нива, с което да намалят риска за здравето си и да водят по-качествен начин на живот.

Проучванията показват, че европейците консумират твърде много храна, но не се движат достатъчно. Тревожните данни сочат още, че все повече деца на Стария континент страдат от наднормено тегло.

Изследванията са доказали, че през последните две десетилетия броят на затлъстелите хора в Европа се е увеличил три пъти. Половината от възрастното население и 20% от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло.

Затлъстяло Дете

България също не е пощадена от масовото европейско затлъстяване. Според данните на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи за 2011 година над 200 000 от децата в страната са с наднормено тегло, а 67 000 от тях са затлъстели.

Затлъстяването е проблем от световен мащаб, който не тревожи единствено Европа. При затлъстелите хора значително се увеличава риска от високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, нарушения на мастната обмяна, жлъчно-каменна болест, хормонални нарушения, ставни заболявания и появата на някои видове рак.

Освен това затлъстяването създава и редица психо-социални проблеми, които имат сериозни последици.

Експертите препоръчват да се поддържа здравословно тегло, което да се контролира чрез редовната консумация за здравословни храни и физическа активност.

За да бъдете здрави, трябва да избягвате консумацията на безалкохолни напитки и продукти с високо количество на сол и захар. Освен това трябва да се движите най-малко 75 минути на ден.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати