Отглеждане на маслини

Отглеждане на маслини
Освежител против неприятни миризми за хладилник-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
7.56 лв.
Виж ››

Маслините са дълголетни дървета от семейство Маслинови. Те растат изключително бавно и са може би най-старото култивирано дърво на света. През пролетта ароматните бели цветчета на маслините радват с многото си прашец и благоухание, в комбинация с вечнозелените им сиво-зеленикави листа.

Отглеждането на маслини изисква някои основни познания за този процес. На първо място е засаждането. Изберете място, добре огрявано от слънцето. Маслината не понася засенчването. Най-добри са южните, добре огрявани от слънцето склонове.

Почвата за маслинови насаждения не трябва да е тежка, глинеста и влажна с високи подпочвени води. Тя трябва да е лека, водопропусклива и чакълеста или варовита. Преди засаждането избраната площ се наторява с оборска тор, суперфосфат и калии.

Количеството е в зависимост от площта. Прави се дълбока оран или риголване на земята. В нея се изкопават средно големи ями. Ако засажденията ще са повече от едно, то разстоянието между тях трябва да е около 8 метра.

Отглеждане на маслини

Веднага след садене се поливат обилно. Маслината е дърво, което е пригодено да оцелява на горещ и сух климат. За по-богат добив обаче е препоръчително растенията да се поливат.

Това е най-добре да става от началото на вегетацията до началото на цъфтежа и при нарастване на плодовете, до началото на пигментацията им. При трайно засушаване плодовете се набръчкват. Маслиновите дръвчета, които не плододават, се поливат няколко пъти през годината.

Маслините изискват торене. В началото на есента се подхранват с по 200-300 г суперфосфат и 50-100 г калии на 1 дърво. В началото на вегетационния период се тори и с 200-250 г азотен тор на дърво.

Маслиновите дръвчета започват да плододават след третата година. Плодчетата узряват през есента и зимата. Тогава се завишават и необходимите им торови норми. Пълното плододаване настъпва около 10-15-та година. След беритба се извършва дълбока оран в междуредията.

За по-голям добив се извършва резитба. В първите години тя е лека и се прилага само за отстраняване на счупените клони. Добре е да се отстраняват и зелените, непродуктивни клони.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати