История на бургера

История на Бургера

Хамбургерът или наричан още бургер, хамбург, е сандвич, който се приготвя обикновено с говежда кайма, поставена в средата на питка. Той често се сервират с добавки от маруля, домати, лук, кисели краставички, кашкавал, дори и бекон. От сосовете по избор може да гарнирате с горчица, кетчуп или майонеза и да си го хапнете с удоволствие.

Според вида месо, който се използва, може да срещнете пилешки бургер, пуешки такъв и други, като съществува и вегетариански бургер.

Терминът хамбургер, както се досещате, води началото си от град Хамбург - вторият по големина в Германия. Той е бил пренесен в САЩ от емигрантите.

В началото любимите на всички ни бургери са представлявали смляно месо под формата на кюфте, поставено между две филийки хляб. Това творение набира популярност в Америка през 1900 година заради Луи Лесинг, датски имигрант и собственик на заведение за бързо хранене.

Бургер

Съществуват много спорове за основоположника на първите хамбургери или техния първообраз.

И все пак Библиотеката на Конгреса в САЩ официално обявява Луи Лесинг за откривателя на сандвича с месо, като списание Ню Йорк допълва, че ястието в началото не е имало име, докато няколко шумни моряци от Хамбург не започнали да го наричат питка с месо години по–късно, откъдето идва и името му.

Първите претенции идват от Чарли Нагрийн, който твърди че е продавал такива сандвичи с месо за из път още през 1885 година на панаир в Сиймор. Това твърдение обаче не е било подкрепено.

Следващите спорове идват от Ото Куз, който пък през 1891 година приготвял месото с масло и гарнирал с пържено яйце. Съществува спор от същата година, дошъл от Оскар Билби, в който Губернатор Франк Кийтинг изказва мнение, че именно той е създал първия истински хамбургер.

Пилешки бургер

Налице са и оспорващи факти от страна на Франк и Чарлз Менчес, които твърдят, че са продавали говежди сандвичи още през 1885 година на панаир в Хамбург, Ню Йорк. Такива претенции има и от Флетчър Дейвис, който също твърди, че е Бащата на бургера.

Хората говорели, че той открил ресторант в Атина през далечните 1880 години, където е сервирал хамбургер с пържено говеждо месо, с лук, горчица и като гарнитура добавял туршия.

През 1921 година, по време на Първата Световна Война и разпространените антигермански настроения е създадено алтернативно име на бургера – стек Салисбъри. След войната обаче започва продажбата на голям брой малки квадратни хамбургери, а през 1995 година те започват да се срещат в замразен вариант и във вендинг машини (като автомати за кафе, десерти и други).

През 1940 година е открита веригата за бързо хранене Макдоналдс, която през 1953 година придобива лиценз за изработка и продажба на бургери.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати