Свинското месо също регистрира дефицит

Свинско

След плодовете, зеленчуците, билките и подправките се оказва, че и голяма част от свинското месо по родните пазари не е българско производство, а внос.

Министерството на земеделието и храните регистрира сериозен дефицит на българското свинско месо, заради което ще се наложи сериозен внос на мръвки от Германия и Испания.

Българските производители през последните години не успяват да покрият нуждите на пазара от свинско месо, заради което всяка година се е осъществявал незначителен внос, предимно от западноевропейски страни.

Анализи на аграрното ведомство обаче продължават да сочат, че количеството на свинско месо не е достатъчно.

Сланина

Според данните на Националния статистически институт от 2013 година внесеното свинско месо и сланина в страната от страни на Европейския съюз е било 110 700 тона, което е с 5.7% повече от внесеното месо през 2012 година.

В същото време общият износ на свинско месо и сланина за изминалата година е 2500 тона, което е с 60.3% по-малко от износът през 2012 година.

След като България стана член на Европейския съюз, вносът на месо се извършва предимно между държавите-членки на съюза.

Основните страни, от които се доставя свинско месо в България, са Испания и Германия, като ежегодно от западните държави пристигат близо 48 000 тона месо и сланина.

Вносно свинско

От Гърция, Румъния, Македония и Казахстан също се внасят големи количества свинско месо.

Миналият месец Европейският съюз започна дело в Световната търговска организация, с което иска да забрани вноса на свинско месо от Русия.

През 2014 година не се прогнозира по-сериозно изменение на вноса, като се очаква търсенето на свинско месо в страната запази нивата си от предишните години.

Родните производители се надяват тази година да доставят необходимите количества свинско месо, както за преработвателните предприятия, така и за големите търговски вериги.

Анализите на експерти също подкрепят тезата, че българското вътрешно производство ще успее да задоволи нуждите на търсенето и вносът на свинско месо с времето ще намалява.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати