Италианската кухня е изключително богата и това включва не само познати и обичани от всички средиземноморски ястия, но и месна храна. Видовете меса в италианските ястия зависят основно от това какви животни се отглеждат масово в отделните италиански области.
Във всяка област обикновено има по един или два вида месо, които доминират в храната. И ако в област Лацио основното месо е агнешкото, а в Ломбардия готвят най-често телешко, то в северните и централни области най-често приготвяните изкушения се правят със свинско месо - това е най-често използваната месна суровина в Италия.
Не обаче гозбите със свинско правят това месо да се възприема като първокачествено, а италианските колбаси, в които то доминира напълно. Кои са колбасите, направени от най-доброто свинско в Италия?
Вентричина
В този характерен най-вече за областите Абруцо и Молизе продукт свинското месо съставлява 80% от цялото съдържание, а останалите 20% са отредени на мазнината. Особеното е, че свинското месо не е смляно, а е нарязано на малки кубчета 2 до 4 сантиметра. Месото се обработва чрез валцуване в пиперки, чили, розмарин и сол. Може да се добавят портокалови кори или хляб.
За пълнене се използват червата на животното и там узрява около 120 дни. Полученият колбас е пикантен на вкус и е основна съставка на италианските сандвичи.
Може да се приготви и колбас Вентричина с карантии в състава, а всички съставки се смилат. От този колбас се правят сосове за месо, слагат се и в сандвичите.
Coglioni di Mulo
В Умбрия този колбас е истинска кулинарна гордост заради много древния си произход. Може да се приготви на скара, да се постави в яхния или да се обогати соса от гъби или супата с леща.
Панчета
Популярният колбас се приготвя от свински гърди и прилича на бекон с много подправки. Може да се използва в студените закуски, както и да се добави в соса, супата, пицата, пастата и други.
Мортадела
Този италиански колбас е добре познат у нас, както и по цял свят. Суровината е фино смляното свинско месо, както и чушки, маслини и други подправки.
Прошуто
Това е типичната италианска шунка, която разнася славата на кулинарна Италия. Свински месо и сол, нищо повече, но и много търпение, за да узрее месото. След 2 години се получава деликатес, който може да се сложи буквално навсякъде - салати, пици, паста и други.
Както е видно, за да се получи първокласен продукт, е важно да се избере точно месото от подходящата част на прасето, да се обработи по най-подходящ начин и да се сложат тези подправки, които да наблегнат на определени качества на месото.
А добре познатите в цял свят продукти от свинско месо с етикет Италия, показват, че там умеят да правят тези тънки разлики.
Коментари