gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои пластмаси са опасни за здравето ни

Кои пластмаси са опасни за здравето ни

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Пластмаса
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Едва ли има някой, който да не е забелязал, че неусетно през последните десетилетия пластмасата се е превърнала в неизменна част от нашия бит. В пластмасови опаковки вече могат да се намерят не само козметичните продукти, но всеки един хранителен продукт и напитка. От пластмасата се произвеждат всевъзможни чинии, чаши и кутии за храна. Но доколко този материал е безопасен за нас?

Пластмасата се произвежда основно от въглища, суров петрол и газ. Пластмасите представляват полимери (дълги вериги от молекули), които се правят в големи съдове с катализатори при специална температура и налягане. Въпреки че пластмасата трудно се разгражда в околната среда, тя има свойството да се изхабява и да променя структурата си, а това оказва влияние върху човешкото здраве. Съставките, от който е направен този материал, малко или много преминават от пластмасовата опаковка директно в продукта вътре.

Всички онези пластмасови прибори за хранене, тарелки и подложки са практични, но не бива да се ползват след една година от производството си, тъй като тогава започват да вредят на организма ни. Много от хората имат навика да използват повече от един път чиниите, чашите и вилиците за еднократна употребя, но имайте предвид, че това е много лоша идея и ако не искате сами да навредите на себе си, семейството си и околната среда, спрете да го правите.

Една от най-често използваните пластмаси в производството на опаковки за храна и кутии за съхранение на хранителни продукти е полипропиленът (5PP). За момента няма данни той да вреди на човешкото здраве.

Същевремнно има пластмаси, които не понасят високи температури, а на етикета на дадения съд не се посочва до колко градуса може да се използва той. Изделията от полистирен (№6 PS) са сравнително по-трайни, но те също не са подходящи за прекалено горещи течности и храни. Стирофоумът е белият, порест представител на този материал. Когато се нагреят съдовете от тази пластмаса, те отделят стирен, който навлиза в хранителните продукти.

Пластмаси

Пластмасовите съдове се увреждат и когато се почистват със сода каустик, белина, амоняк и др. Специалистите препоръчват, те да не бъдат пускани в миялна машина.

Пластмасовите изделия, произведени от коректни производители, задължително имат знак на дъното си, който трябва да информира от каква пластмаса е изработен съответния съд. Когато става въпрос за съд, в който ще бъдат поставяни храни и напитки, той трябва да притежава и символ за това - чаша за вино и вилица, пише НамамаБг.

Полиетиленът (№1 PET) се счита за безвреден, ако се употребява еднократно, в противен случай също е токсичен. От него се произвеждат бутилки за вода и безалкохолни, опаковки за кетчуп и съдове за мирковълнова фурна.

За безвредни се считат полиетиленът с висока плътност (№2 HDPE) и полипропиленът (№5 PP). Първият представлява мътна или бяла пластмаса, която се използва в производството на бутилки за вода, мляко, сокове, а от втория се правят бебешки шишета, кутии за храни и кофички за кисело мляко.

Полиетиленът с ниска плътност (№ 4 LDPE), от който се произвеждат пликчета и торбички, чаши за горещи течности, фолио за храна и др. до момента е известен като безопасна пластмаса.

Силиконът също представлява синтетична пластмаса и в последно време все повече се използва в домакинството. Тъй като той издържа на високи температури (до 260 градуса), стана популярно в кухнята да се употребяват формички за печене от него. За силикона няма достатъчно информация, но за момента се определя като безопасен за здравето ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
1
1
31.05.2014 22:31
Пластмасите стареят и отделят ,,бисфенол а,, в храните и напитките съхранявани в тях.
4
0