Витаминозната бомба, наречена батат

Батати
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Бататът е витаминозна бомба, която носи на организма букет от витамини и антиоксиданти. Известен още като земна ябълка и сладък картоф, този грудков зеленчук идва от Централна Америка.

Бататът е растение, известно много преди познатия ни картоф. Останки от него са открити от преди 12 000 години. Смята се, че растението е присъствало на трапезата още на най-древните племена.

Формата на древния зеленчук е сплесната и продълговата, с цвят на зряла тиква. Ядливи са както корените, така и листата му, а вкусът е сладникав и близък до този на тиква и моркови.

Батат

Най-голям производител на сладки картофи е Китай, където похапването му има хилядолетни традиции. Смята се, че в комбинация с другите месни и основни храни, бататите играят ключова роля в дълголетието на хората там.

Именно Китай е страната с най-голям брой хора столетници. Огромни плантации има още в Индонезия, Виетнам и Япония. Бататите са широко популярен хранителен продукт в много азиатски и южноамерикански кухни, най-вече поради високовъглехидратното си съдържание.

В кулинарията бататите с тънка обвивка дори не се белят. Растението се приготвя като спанак.

Освен заради хранителната си стойност, бататите се ценят и заради многото си ползи. В тях се откриват витамини А, В2, В6 и С, както и малко количество витамин В9. Растението е силен антиоксидант, идеална храна за стари хора и бременни. В сладкия картоф се съдържат още каротин, захари и скорбяла – полезни елементи за човешкия организъм.

Бататите се използват за предпазване от ревматоиден артрит и остеопороза, както и при астма. Чрез тях се прилага превенция на сърдечно–съдовите заболявания, както и рака на тънкото и дебелото черво.

Бататите са лесни за приготвяне. Те могат да се варят, пекат, пържат и са идеална съставка в редица ястия. Най-доброто им качество обаче е, че могат да се приготвят без капка мазнина. Сварен батат някога е бил примамливо лакомство за децата в Китай.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати