Сладките картофи или бататите не се различават много от обикновените по начина на приготвяне. Бататът представлява вид сладък картоф. Той обаче не е истински картоф и принадлежи към отделен вид.
Големият и вкусен корен батат произхожда от тропическите райони на Америка. Има много видове батати, но два от тях са най-разпространени - светлият сладък картоф и тъмният сладък картоф, наричан ямс.
Когато избирате батати за готвене, гледайте кората им да е твърда като лист, а краищата да са заострени. Те се развалят много по-лесно от картофите. За да се запазят от седем до десет дни, трябва да се съхраняват на сухо, тъмно и хладно място.
Има много рецепти с батати. Уникалният им вкус позволява разнородна употреба. Всичко, приготвено с тях, се превръща в неустоимо кулинарно изкушение.
Паста с батати
Необходими продукти: 500 г батати, 2 с.л. краве масло, 2 скилидки стар чесън, 1 червена чушка, 250 г домати, 1/2 ч.ч. вода, 2 с.л. магданоз пресен, 1 с.л. естрагон, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. сол, 150 г сирене козе, 400 г спагети
Начин на приготвяне: Пастата се вари както е указано на опаковката. През това време в отделен съд се запържва 1 с.л. масло с чесъна. Пържи се 3-4 минути. Добавят се сладките картофи, чушките и доматите. Заливат се с вода и се варят около 5-7 минути, като периодично се разбъркват.
Пастата се вари и отцежда, като 1/2 от количеството вода се оставя в тенджерата. Останалото също се запазва. Пастата се връща обратно и към нея се добавя зеленчуковата смес, 1 с.л. масло и подправките.
2 с.л. от водата се връщат при пастата. Количеството и може да варира в зависимост от желаната гъстота на соса. Пастата се поднася с натрошено сирене отгоре.
Кюфтета с батати
Необходими продукти: 200 г батат, настърган на едро, 100 г киноа, 2 с.л. зехтин, 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 скилидка чесън, нарязана на ситно, 2 яйца, 2 с.л. овесени ядки, 2 с.л. нахутено брашно, 120 г моцарела, нарязана на дребни кубчета, 1 стрък пресен босилек, нарязан на ситно, 1 стрък прясна мащерка, нарязана на ситно, сол, прясно смлян шарен пипер на вкус, мазнина за пържене, зелени салати, кълнове за гарнитура
Начин на приготвяне: Киноата се сварява в 250 мл вода, докато водата се абсорбира, за около 15-18 минути. Изважда се и се охлажда.
Зехтинът се загрява в дълбок тиган. Лукът и чесънът се сотират за 3-4 минути, след което се добавя настърганият батат. Подправя се със сол и шарен пипер. Пържи се 3-4 минути при периодично бъркане.
Яйцата се разбиват и се смесват с овесените ядки, моцарелата, босилека и мащерката. Омесват се добре и към тях се прибавя киноата и сместа с батата. Подправя се, ако е нужно, и към сместа се прибавя брашно.
Продуктите се омесват добре. Ако полученото тесто е ронливо, се добавят още овесени ядки или брашно. От получената рохка смес се оформят топки, които се притискат с длани, за да не се разпадат. Трябва да се оформят около 12 топки.
В тиган се сгорещява мазнина. Кюфтетата се пържат за 3-4 минути от всяка страна. Обръщат се внимателно, за да не се разпаднат. Когато се извадят от тигана, се поставят върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината. Сервират се топли с гарнитура по избор.
Коментари