Здравословни ползи от таро

Здравословни ползи от таро
Снимка: pisauikan/ pixabay.com

Таро (Colocasia esculenta) е позната на света още преди новата ера със своите здравословни ползи за организма. Смята се, че началото си води от Индия и постепенно започва да се отглежда в Китай, Египет, Африка, Нова Зеландия и САЩ.

За населението на Хаваи този корен е също добре познат, използвайки го освен в кулинарията, но и за направата на различни лекарства.

Важно е да се знае, че Таро не се консумира в суров вид заради съдържащия се в него калциев оксалат, който го прави токсичен.

За консумация може да се използват освен коренът на Таро, но и неговите листа. В сварен вид грудката му наподобява нишестената структура на картофа и често го заменя в различни ястия.

Таро съдържа високи нива на фибри и калий, както и значителни количества от Витамин Е, което го прави много здравословен и чест спътник в менюто на хората.

Основната съставка – фибрите, намаляват риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Заради своите качества не се позволява натрупването на излишни килограми, които са основен фактор за поява на тези заболявания.

Също Таро подобрява чревната перисталтика, регулира метаболизма и пречиства тялото от токсични вещества. Според Американската диетична асоциация всеки човек се нуждае от 25-30 грама фибри дневно за поддържане на добро здраве.

Както казахме тук, нивата на Витамин Е са високи. Той е мастноразтворим витамин, известен със своите антиоксидантни свойства, защитавайки клетките от свободни радикали. Също предпазва сърдечно-съдовата система и има някои проучвания, че предпазва от развитието на злокачествени заболявания. Нормално за възрастни е приемът на Витамин Е да бъде 15 мг, а една порция таро осигурява 25 % от дневните ни нужди.

Таро

В състава на този корен има и калий. Той е много ценен за регулиране на артериалното налягане, като дневната доза е редно да бъде 4700 милиграма според Американската асоциация за сърдечни заболявания, а една порция Таро ни дава 13 % от тях.

Друг минерал и неотменен помощник за здравето на организма е магнезият, необходим за здравето на костите, мускулите, нервната система и поддържане на имунната система. Освен това той регулира нивата на кръвната захар и артериалното налягане. Тук нормата е около 400 мг на ден, а порция таро осигурява близо 10 % от тях.

Таро се използва в различните части на света, като влиза в състава на много полезни рецепти. Така например от него може да приготвите супа, като вместо картофи да добавите таро корен.

От него може да се направи основно ястие или да се запекат, а от листата някои кулинари създават и десерти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати