Експерти: Измитото пиле преди готвене може да ви натрови

Пиле
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Британският вестник Дейли Телеграф съобщава, че според мнението на редица експерти, ако измиете пилето преди да го сготвите, сериозно нараства опасността да се натровите.

Изследвания на Британската агенция за стандарт на храните доказват, че само половината хора знаят как точно се приготвя пиле преди да бъде сготвено.

Според Агенцията миенето на сурово пиле сериозно ще ви застраши от хранително натравяне заради бактерията Campylobaster, с която водата се свързва по време на миенето. Когато измивате пилето, вие всъщност разнасяте тази бактерия навсякъде по него.

Сурово Пиле

Campylobacter е най-честата причина за хранително отравяне във Великобритания. 280 000 души годишно получават отравяне с тази бактерия, което е повече от заразените със салмонела, листерия и ешерихия коли взети заедно.

"Главният път на инфекция е чрез храната и напитките. Най-честият източник на тази бактерия са заразените птици. Бактерията се предава на хората чрез недостатъчно готвене, но и с миене на суровото пиле" – заявява професор Сара О`Браян от Института по инфекции и световно здраве към университета в Ливърпул.

По нейни думи, за да се зарази човек с Campylobacter, са необходими само 100 микроорганизми от бактерията в сравнение с 10 000, които са необходими при зараза със салмонела.

Печено Пиле

Най-рискованите групи, които са застрашени от заразяване с Campylobacter, са децата под 5-годишна възраст и хората, които приемат антиацидни медикаменти.

При натравяне бактерията причинява синдром на дразнимото черво, който силно отслабва имунната система и атакува нервните клетки. Това от своя страна може да предизвика артрит и дори парализа.

Експертите съветват пилешкото месо да се съхранява, опаковано в долната част, така че да не капе върху други храни.

Пилето не се измива в суров вид, тъй като при термичната обработка, всички микроби ще бъдат измити.

След приготвяне на пилето задължително трябва да измиете ръцете си и всички прибори, които сте използвали, с топла вода и препарат.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Стоян Карагьозов
Абсолютна глупост.Как няма да го измиеш.Приготвял съм сигурно 200 000 пилета(ако не и повече),винаги съм ги миел и НИКОГА,НИКОЙ не се е натравял.Трябва да се следи пилето да е свежо,да не лепне и да мирише като прясно.
1
0
Готвач
Готвач
26.04.2015 22:39
Аз ги варя , преди да го готвя или пека .
0
1
Ваня
Ваня
18.11.2014 23:10
И какво с перушината ли да го готвим? Не че пилетата, които продават ва магазините са много полезни и в измит и в не измит вид.
8
0
Градус
Градус
09.03.2015 16:19
Не ям пилета от години защото знам с какво ги хранят и инжектират
4
1