gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от цариградско грозде

Здравословни ползи от цариградско грозде

Здравословни ползи от цариградското грозде

Цариградското грозде е много вкусен плод и с разнообразни цветове, от зелени, жълти, та дори и бели и такива с мъхеста покривка. До сега са известни повече от 200 сорта цариградско грозде. Този плод се отличава с високо съдържание на хранителни вещества и изключително богатство на витамини.

Той влиза в състава на много различни конфитюри, желета с грозде и други плодови десерти, както и едни от най – добрите вина, макар че обичайно е с кисел вкус. Цариградското грозде не е все още много известно, но оказва се с много здравословни ползи за организма. Честото ядене на цариградско грозде предотвратява преждевременното стареене, а благодарение на антиоксидантните си свойства той поддържа имунната защита на тялото.

Към здравословните ползи на цариградското грозде може да да отчетем и неговата грижа за косата. То се оказва основният компонент в лекарствата за коса. То подобрява растежа й и предпазва от побеляване, а благодарение на маслата в него косата се заздравява и овлажнява.

Цариградското грозде

Цариградското грозде е полезно за очите. Доказано е, че сокът му подобрява зрението, също има способността да намалява вътреочното налягане и да защитава очите. Дори помага за справяне при състояния като сърбеж, зачервяване и други. Някои хора го използват за лечение на късогледството и катарактата (перде на очите ).

Ползите от консумацията на цариградско грозде са безброй. Така например благодарение на съдържащият се хром в него се регулира кръвната захар и така участва в лечението на болни от диабет. Също той укрепва сърдечния мускул и предпазва от сърдечни заболявания. Някои казват, че дори предпазва от инфекции и повишава апетита, ако се консумира преди храна.

Други го предпочитат, защото вярват в способността му да засили метаболизма, да прочисти черния дроб и така да детоксикира кръвта в тялото. Също е полезен за кожата, като я почиства от токсините и така лекува акнето и зачервяванията по лицето.

Смята се още, че подобрява съня, полезен плод при респираторни заболявания и проблеми с храносмилането. А ако се нуждаете от малко мисловен тласък, спокойно може да се доверите на този плод, понеже той действа като тоник за мозъка, подобрявайки мисловната дейност.

За някои ще са ценни и способностите му да контролира менструалния цикъл при жените, както и да подпомага забременяването.

Цариградското грозде е много полезно

Цариградското грозде е полезно за намаляване нивата на лошия LDL холестерол и така предпазва тялото от поява на атеросклероза. А последни проучвания показват още, че с действието си той подобрява стойностите и на добрия HDL холестерол.

Съществуват и единични споменати здравословни ползи на цариградското грозде като цяр при злокачествените заболявания, благодарение на богатството от антиоксиданти в него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати