gotvach.bg»Статии»Кулинария»Рискове от употребата на Чемерика

Рискове от употребата на Чемерика

Чемерика

Чемерика е многогодишно растение с бели или кафяви цветове, което обитава заблатени и влажни площи. Всички видове чемерика съдържат силно токсични стероидни алкалоиди, които причиняват бърза сърдечна недостатъчност и смърт, ако бъде погълната.

Симптомите обикновено се появяват от 30 минути до 4 часа след приема на билката. В началото е налице гадене, повръщане, скованост, главоболие, изпотяване, мускулна слабост, хипотония (ниско артериално налягане), брадикардия (ниска сърдечна честота) и гърчове.

Лечението при такова отравяне включва стомашна промивка с активен въглен, препарати, които да потиснат повръщането, Атропин за лечение на брадикардията и други.

Билката чемерика е била използвана в далечното минало като отрова, а по-късно с екстракт от нея са били намазвани върховете на стрелите отново със същата цел. И въпреки опасенията относно безопасността ѝ, луковицата и нейните корени се използват за направата на лекарства.

Полезна е за лечение на холера, подагра и повишено артериално налягане. Растението е най-опасно по време на своя цъфтеж, а през останалото време, през зимните месеци се събира за производството на различни медикаменти.

Билка Чемерика

Нейното действие помага за лечение на херпесни заболявания, а също влиза в производството и на инсектициди срещу мухи и комари.

Чемериката е много опасна билка, като не бива да се приема през устата, защото всичките ѝ части са отровни, най-вече коренът ѝ. Приемайки се през устата, може да предизвика повръщане, дразнене и парене в червата, забавен сърдечен ритъм, а оттам и ниско артериално налягане.

Може да се стигне до проблеми с дишането, слепота, парализа, конвулсии (гърчове) и смърт. А приложена върху кожата, опасните ѝ съставки могат да бъдат абсорбирани и с много опасни последици за организма.

По време на бременност освен описаните опасности чемерика може да причини и вродени дефекти на плода. Препоръчва се употребата да се избягва от бременни и кърмещи жени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати