Божествен плод - райската ябълка
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Божествен плод - райската ябълка

Божествен плод - райската ябълка

Райска Ябълка
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
32.00 лв.
Виж ››

Райската ябълка се нарича още божествен плод. Това ѝ наименование изобщо не е случайно. Недолюбвана несправедливо от някои, тя е една истинска витаминозна бомба.

От хилядолетия са известни множеството лечебни свойства на божествения плод. Той расте на дървото Malus diospyros. Наименованието райска ябълка идва от гръцката дума "диоспирос", което буквално се превежда "божествен огън".

В различните страни е позната още под имената "субтропична хурма", "каки" и др. У нас се нарича медовина. Има множество сортове.

Родината на райския плод са Япония и Китай. През XVІІІ век става популярна из целия свят. У нас днес плантации райска ябълка могат да бъдат открити в Сливен, Ивайловград, Пловдив, Карлово и Сопот.

Характерно за нея е, че се отглежда предимно в субтропичния климатичен пояс, като по-голяма част от сортовете издържат при изключително ниски температури.

Божествените плодове представляват едри, кръгли или овални ябълки, с оранжев цвят. В тях се съдържа богата палитра от витамини - А, С, Р, Е и от групата В, както и минералите манган, калций, мед, калий, йод и други.

Плод Райска Ябълка

За разлика от другите ябълки, в райската ябълка се съдържат високи нива на захари, най-вече глюкоза и фруктоза. Благодарение на тях тя се сдобива с висока хранителна стойност. В едва 100 г райска ябълка има 127 ккал и 33.5 въглехидрати.

Поради хранителните си характеристики, райската ябълка може да присъства в ограничени количества в диетата. Препоръчителната доза е по 1 райска ябълка дневно.

Ползите от райската ябълка са многобройни. В миналото с нея са лекували скорбут, настинки и кашлица. Божественият плод се включва в диетата при анемия, нарушения на стомашно-чревния тракт, както и заболявания на щитовидната жлеза.

Също така е полезна за страдащите от захарен диабет, тъй като около 80-90% от захарите в нея са чиста фруктоза. Приемът ѝ действа ободряващо. Използва се като имуноукрепващо средство.

Начините за консумация на райската ябълка са няколко. Тя е изключително вкусна прясна, но може да се влага и в сладки, мармалади и компоти. От нея се приготвят още сокове и желета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати