gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме фреш

Как да съхраняваме фреш

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Фрешове
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Прясно изцеденият сок, наричан още фреш, е най-полезен, ако се изпие веднага след изцеждането на плодовете или зеленчуците.

Петнадесет минути след изцеждането на плодовете или на зеленчуците сокът все още е запазил много от полезните си вещества, така че е добре да го изпиете възможно по-бързо.

Но ако по случайност сте направили повече сок, отколкото можете да изпиете, се налага да го съхраните, за да запазите ценните му вещества.

Някои сокове могат да бъдат съхранявани в хладилник, без това да се отрази на качествата им за известен период от време. Това се отнася до фреша от моркови, който може да престои до час в хладилника, без да изчезне по-голямата част от полезните му съставки.

Доматен сок

Сокът от червено цвекло, както е известно, задължително трябва да престои около четиридесет минути, преди да бъде консумиран. Ако се изпие веднага, може да предизвика остри алергични реакции.

Ябълковият фреш трябва да бъде изпит на момента, защото веднага започва да се окислява и вкусът и видът му се променят. Ако смятате да го съхранявате, добавете в него малко лимонов сок, за да се запази светлият цвят на фреша.

Ако много добре затворите съда с фреша, можете да го съхранявате в хладилник до 24 часа. Имайте предвид обаче, че с всеки следващ час ценните вещества на фреша намаляват, а вкусът му може да се промени. Най-добре да съхранявате фреша в бутилки, но може и в кана, която е с капак, под който сте сложили пласт целофан или прозрачно фолио.

Фреш

Ако обаче решите да запазите фреша за повече от 24 часа, трябва да го излеете в тенджера и да го варите 10 минути на бавен огън. В плодовите фрешове се добавя 1 супена лъжица захар, а в доматения сок – 1 дафинов лист и няколко зърна черен пипер.

Горещият фреш се разпределя в буркани с капачки на винт и се затваря добре. След като изстине, се съхранява на тъмно и хладно.

Можете също така да замразите фреша, но във фризера той не може да се съхранява повече от две денонощия, без да изчезнат много от полезните му вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати