Стилтън - изисканият деликатес

Стилтън

В началото на XVIII век ароматното синьо сирене е открито във ферма в графство Лейчестер. То бързо става любимо на пътуващите между Лондон и Йорк, които спирали в популярната страноприемница Бел Ин в село Стилтън, намиращо се на търговския път от Йорл до Лондон. Реално в селото никога не се е произвеждало точно това сирене. По стечениe на обстоятелствата обаче, най-популярното британскo сирене днес е получило именно името Стилтън.

За разлика от познатите от столетия сирена рокфор и горгонзола, английското сирене стилтън става популярно едва от три столетия. За този кратък период обаче то успява да придобие огромна популярност и статут на изискан деликатес.

Сиренето Стилтън често е наричано царят на сирената. То се смята за един от най-изисканите деликатеси. Оригиналната рецепта за производството му се предава през вековете от уста на уста. Познанието за нея е известно на едва 7 мандри. Само те имат лиценз да произвеждат изискания продукт.

Цветът на сиренето Стилтън наподобява слонова кост. Притежава силен аромат и мека, ронлива консистенция. Характеризира се с пикантен послевкус. За производството на 1 кг са необходими внушителните 10 л краве мляко. Процесът на производство също не е кратък. На сиренето са необходими около 9 седмици за да узрее. Специфичното при него е, че кората му се отстранява и не се яде.

Слабо известно е, че освен син Стилтън, има и бял. Той се произвежда по-малко по-различен начин от синия. Интересното е, че белият Стилтън може да се произведе във вариант с черни боровинки или други плодове.

Сирене Стилтън

В началото при производството на сиренето кравето мляко било само грубо прецеждано. Днес млякото задължително минава процес на пасторизацията. Полученото се смила до определен размер на частиците, които се осоляват и слагат в калъпи с цилиндрична форма. Не се пресоват.

След като престоят пет седмици, питите се надупчват, за да може въздухът свободно да влиза до вътрешността им. Едно от основните правила при производството на сиренето Стилтън, е използваното мляко задължително да е от едно от трите графства – Нотингамшър, Дербишър и Лестършър.

Стилтън си подхожда най-добре със десертни вина, като "Каберне Совиньон", "Мускат", „Шира” и други. Също така се сервира и с изискани силни червени вина. В кулинарията сирене Стилтън се добавя към местни и зеленчукови ястия, сосове и салати. Рядко се прибавя и към някои специфични десерти.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иван
иван
21.12.2014 19:22
Това сирене е много добро, естествено не бива да се прекалява с него.
0
0