Българското кисело мляко бори Паркинсон

Кисело Мляко

Родното кисело мляко е способно да се пребори с болестта Паркинсон. Невероятното разкритие е направено от германски учени, цитирани от Дойче веле.

Българското кисело мляко се превърна в истинска сензация за германските медии. Според експертите само две вещества могат да възстановят нервните клетки и за огромно учудване те се срещат в недозрелите плодове и в киселото ни мляко.

При болестта на Паркинсон се дегенерират точно тези неврони, които произвеждат допамин. Един от факторите, отговорен за състоянието, е дефектиращ ген, наречен DJ-1. Той не позволява на глюконовата киселина и D(-)-лактатът да достигнат до невроните, за които тези две субстанции са от жизнена важност.

Експертите от Макс Планк обаче са открили, че D(-)-лактатът, присъстващ в качественото българското кисело мляко, може да се справи с този проблем, но още не са установили точния механизъм за това.

В немското издание Билд-Цайтунг родното кисело мляко се възхвалява като вкусно и богато на полезни бактерии. Вече от десетилетия учените смятат, че то има специални свойства, защото селяните в България достигат много висока възраст. се казва още.

Българско Кисело Мляко

По думите на един от учените Антъни Хайман консумацията на българското кисело мляко може да помогне в превенцията срещу болестта на Паркинсон.

Един от хората в научния ни екип вече го яде редовно, споделя Хайман.

За да започне киселото ни мляко обаче масово да се използва като лек срещу Паркинсон, са нужни задълбочени медицински анализи, а екипът от учени на Хайман подчертава, че няма нужната сериозна медицинска подготовка. Въпреки това той и негови колеги смятат да патентоват откритието си и да създадат своя фирма.

Хайман не може да даде прогнози дали скоро по витрините на германските супермаркети ще се появи българско кисело мляко, но той обещава, че с екипа му ще се захванат за работа, веднага след като излязат молекулярните резултати и медиците са готови със своите изследвания.

Дали целият този процес ще отнеме една, две или три години не можем да кажем отсега. Едно обаче е сигурно-направихме огромна крачка напред, гордо заявява ученът.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ленка
Ленка
21.08.2016 21:58
СИмам чувство, че свекърът ми през целият си живот ядеше кисело мляко, но за съжаление се бори с Паркинсона.
0
0