Бактериите в стомаха определят хранителните ни вкусове

Стомах
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Бактериите, които се намират в стомаха, всъщност определят хранителните ни вкусове, твърдят учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско, както и специалисти от университетите в Ню Мексико и Аризона. Резултатите от това изследване са публикувани в списание Байоесейс (BioEssays).

Учените са провели проучвания и са достигнали до заключението, че бактериите, които се намират в стомашно-чревния тракт, не просто изпълняват пасивна функция, като ни помагат за усвояването на храните. Те влияят и на предпочитанията ни към различните храни и по този начин подтикват човек да консумира определени продукти.

Според изследователския екип бактериите се различават по вида хранителни вещества, от които имат нужда. За да оцелеят, част от тях се нуждаят от захар, а на други са им необходими мазнини.

Според лабораторните проучвания бактериите всъщност дори си „съперничат“ за храни, както и за място в стомашно-чревния тракт. Те изпращат сигнални молекули в стомашно-чревния тракт, който е свързан с мозъка (достигат до него чрез блуждаещия нерв) и по този начин успяват да ни повлияят на избора ни на храна.

Молекулите влияят на поведенческите и физиологическите реакции на хората, като използват нервната, имунната и на последно място ендокринната система. Бактериите изменят нервните сигнали, които минават по блуждаещия нерв и по този начин въздействат на нашите рецептори за вкус.

хранене

Освен това образуват химически стимулатори, както и токсини, от които човек може да се почувства добре или пък които могат да влошат самочувствието му. Според опитите на специалистите, някои видове от тези бактерии могат да повишат тревожността.

Използването на пробиотик, който съдържа лактобактерията Casei обаче, ще помогне за повишаване на настроението. Учените са убедени, че бактериите са добър манипулатор, но подчертават, че те могат да бъдат „излъгани“ с правилния хранителен режим.

Специалистите са категорични, че всеки човек би могъл да се постигне много добър баланс между бактериите с помощта на биологично активни съставки.

Изследването на специалистите от трите университета може да стане и част от проучване, което е свързано с онкологични заболявания. Някои бактерии, които се намират в организма на човек, могат да причинят рак на стомаха, както и други онкологични заболявания.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати