gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Не пренебрегвайте консервираните домати

Не пренебрегвайте консервираните домати

Консерви домати

Всеки е чувал колко полезни за здравето ни са свежите домати. Какво обаче да е отношението ни към преработените, които присъстват в доматени пюрета, сосове, сокове, ястия и консерви?

Оказва се, че дори в стерилизирано състояние доматът не е за подценяване. Според учените здравословни ползи от този зеленчук даже се увеличават, когато той е консервиран.

Доматите са източник на множество растителни вещества. Когато от тях се приготвят консерви, количеството на съдържащия се в зеленчуците витамин С намалява, но за сметка на това се запазват всички растителни вещества. Освен това тяхното усвояване от организма става още по-лесно, смятат специалистите.

Едно от горепосочените вещества е ликопенът. Той е известен с мощното си антиоксидантно действие и със способността си да предпазва от умора, тревога, депресия и редица болести. Ликопенът подобрява дейността на гените и нормализира хормоните, а също подпомага имунитета. Погледнато така, не е чудно, че консумацията на консервирани домати удължава живота и подобрява здравето.

Според експертите доматите от консерва влияят добре дори при мъжко безплодие и предпазват от сърдечен инфаркт. Флавоноидите и каротиноидите в доматите помагат на сърцето, укрепват кръвоносните съдове, подобряват вида на кожата и изострят зрението.

Мелатонинът в доматите пък се грижи за имунната система и подобрява качеството на съня. Чрез него се поддържа балансът в човешкия организъм. Доматените консерви са източник и на цинк. Той играе важна роля в образуването на инсулин, влияе върху работата на женските полови органи и стимулира умствената дейност.

Домати

Доматените консерви са полезни и против слънчево изгаряне. По мнението на специалисти консумацията на няколко лъжици доматено пюре преди излагане на слънце през деня значително намалява риска от слънчево изгаряне.

Червените сочни доматите в консерва не бива да се изключват и от менюто на бременните и кърмачките. Похапването им може само да стимулира ензимната и хормоналната сфера и да осигури здраве, спокойствие, енергия и свеж ум на дамите в деликатно положение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати