Отглеждаме арония заради жената на Тодор Живков

Арония
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Доктор Мара Малеева, съпругата на покойния ни държавен глава Тодор Живков, е първопричината аронията да навлезе у нас през 70-те години на ХХ век. Познанията ѝ относно свойствата и качествата на растението я карат да настоява то да бъде внесени от Севрена Америка.

Когато това става, започват проучвания за неговите качества и това дали може да се използва за профилактика на ракови заболявания.

Изследванията, инициирани от Малеева, продължават шест години, от 1978 до 1984 година. През периода се създават първите насаждения и започва производството на сиропи от арония.

Професор Христо Крачанов, преподавател в тогавашния Висш институт по хранително-вкусова промишленост е и ръководител на лабораторните изследвания. От тях става ясно, че аронията е богата на антиоксиданти, полифеноли, витамини C, A, P и B, както и фолиева киселина. Растението не изисква изкуствени торове и пръскане. Това го превръща в екологично чист продукт.

Сироп от арония

Съставките на аронията правят плодовете ѝ подходящи и полезни за децата. Те ограничават инфекциите чрез задържане размножаването на бактериите и вирусите.

В плодовете на аронията се открива йод, благодарение на който хормоните на щитовидната жлеза укрепва развитието на мозъка и интелигентността. Освен това предпазва от кариеси. В комбинация с останалите съставки пък укрепва имунната система.

Аронията има способността да унищожава свободните радикали, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалния състав на клетките. Растението се ползва като част от комплекса мерки за борба с раковите образувания.

Днес аронията е особено ценена и заради друго нейно свойство. Тя има изразен антирадиационен ефект и е изключително полезна за хора, прекарващи дълго време пред компютрите и за постоянно ползващите мобилни телефони. Изобщо аронията е полезна за всеки, изложен на въздействието на различни радиационни лъчения.

У нас аронията се отглежда в покрайнините на Троян. Подходяща е за отглеждане и във всички други райони на България. Тя е присадена на дърво, поради което дава значително по-големи плодове и е с по-голяма издръжливост.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
13.01.2016 10:19
Аз имам храст арония на двора, които не изисква някакви специални грижи. Плодовете му са полезни за хора със сърдечни проблеми. Може да се консумира в сурово състояние или да се преработи на сладко или компот.
2
1