Купуваме по-малко хляб, зеленчуци и мляко

Хляб

Данните на Националния статистически институт показват, че за последното тримесечие потреблението на хляб, тестени изделия, млечни продукти и зеленчуци у нас е спаднало.

Според официално изнесените данни потреблението на зеленчуци е спаднало от 30.3 килограма на 28.4 килограма. При хляба и тестените изделия потреблението е паднало от 24.5 килограма на 22.9 килограма през последните 3 месеца.

При прясното мляко също има спад на консумацията за последните 3 месеца, като потреблението е паднало от 4.9 литра на 4.4 литра. По- ниско е и потреблението на кисело мляко, чийто стойности от 7.2 килограма са паднали до 6.8 килограма.

Консумацията на сирене за последните 3 месеца също е по-ниска с 2 килограма.

Намалено потребление отбелязват още плодовете – от 20.2 килограма на 19.6 килограма, олиото – от 3.5 литра на 3.2 литра, картофите – от 7.5 килограма на 6.9 килограма, и яйцата – от 35 броя на 34 броя.

Без промяна е останала консумацията на месо, месни произведения, зрял фасул и захар.

Прясно мляко

За вода едно домакинство е изразходило средно 187 лева. За алкохолни напитки всяко лице е похарчило по средно 49 лева за последните 3 месеца.

Средно за лице от домакинството през третото тримесечие са похарчени 379 лева за храна и безалкохолни напитки. Едно домакинство от друга страна е похарчило средно 965.70 лева за храни и безалкохолни напитки през последните 3 месеца.

Като абсолютни стойности те намаляват с 2.2%, спрямо третото тримесечие на 2013 година, а на годишна база намаляват с 0.8%.

Потреблението средно на лице от домакинство включва количествата консумирани хранителни продукти и напитки при домашни условия, като консумацията в заведения за обществено хранене не е статистически анализирана.

НСИ отчете още, че през октомври са се увеличили цените на гроздето, яйцата, прясното мляко, доматите и краставиците.

С по-ниски цени за последния месец за цитрусовите плодове, ябълките, зелето, морковите, картофите, свинското месо, каймата, олиото, захарта и кафето.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кисел лимон
Кисел лимон
15.01.2015 23:04
Как няма да спада, едно кило сирене от 8 лв нагоре, кашкавал 15-16 лв за килограм. На какво прилича това?
Ако купиш кашкавал от 8-9 лв или ще е кисел, или горчив, с две думи-за хвърляне. Може ли такова безобразие и издевателство над народа. Колко пъти ще си го позволи човек тоя кашкавал от 16 лева?
И не само това. Със всички стоки е така. Плодове, зеленчуци, всичко скъпотия. Затова..бобец и леща и това е, от време на време ориз. Добре че има и кисело зеле, та да не сме съвсем валат.
0
0