Опасни сушени плодове предизвикват алергични реакции

Сушени плодове

Вносните сушени плодове, продавани в родните хранителни вериги, са пълни с химикали, които могат да предизвикат различни алергични реакции, пише Всеки ден.

Агенцията по безопасност на храните алармира, че в над 2 тона сушени плодове по родните пазари са били открити сулфити, които не са били обозначени на етикетите.

Плодовете са били внос от Турция и вече е стартирало тяхното изземане от търговската мрежа.

Сулфитите са синтетична хранителна добавка и се използват за удължаване живота на продукта чрез убиване на микроорганизмите, за по-добър външен вид и по-траен вкус.

Но при хора, които са склонни към алергии, и особено при асматици сулфитите предизвикват пристъпи на задух и подуване на езика.

Експертите съветват да търсите сушени сливи, ябълки или круши от производителите на дребно и да избягвате пакетираните варианти в големите търговски вериги.

Пържоли

Само месец преди Коледа и Нова година стана ясно, че и пържолите, които ще консумираме за празниците, са със съмнително качество.

Експертите предупреждават, че свинското месо, което ще се продава за около 6 лева килограма, е много вероятно да е менте. Търговците ще се опитат да пробутат нискокачественото месо на ниски цени между двата най-големи празника у нас.

Източник, работещ в сферата на месопреработването, разкрива пред Всеки ден, че част от тазгодишните пържоли са обработвани с вода и хранителни добавки.

Целта на обработката е да намали цената на месото, правейки го по-некачествено и по този начин да се продаде по-голямо количество.

Но повечето специалисти от сферата твърдят, че цената на родното свинско се срива заради наложеното руско ембарго. Заради спряния износ родните производители са принудени да занижат стойностите на свинското, защото противен случай ще трябва да го изхвърлят.

Някои обаче казват, че от тазгодишната евтиния на свинско месо месопреработвателният бизнес у нас няма да загуби, а напротив – ще спечели, тъй като повечето потребители ще го предпочетат за коледната си трапеза.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати