Тортите и пастите ни правят глупаци

Понички

Вкусните сладкиши не влияят добре на талията, но според скорошно проучване пастите и тортите вредят и на паметта ни. Учени твърдят, че мазнините, които се съдържат в тях, влияят зле върху паметта на хората.

Известните вече трансмазнини се използват изключително често в различни пакетирани храни, както и в ресторантите. Целта им е да запазват по-дълго продукта годен за консумация, освен това поддържат консистенцията или вкуса на храната.

Специалисти обясняват, че за образуването на трансмазнините се използват водород и растително масло, като целта е маслото да стане по-твърдо. Много често този вид мазнини са наричани хидрогенирани.

Проучване на учени от Калифорнийския университет показва, че консумацията на голямо количество трансмазнини пречи на паметта. В изследването са взели участие 1000 мъже, като всички са били на възраст под 45 години.

Учените твърдят, че господата, които са консумирали трансмазнини, са показали по-лоши резултати на тестове за паметта, които са им направени. Доктор Беатрис Голомб, която е участвала в проучването, обяснява, че трансмазнините имат връзка с влошената памет най-вече при господа, които са на средна възраст.

Сладки неща

Те обаче, както е известно, влияят и на теглото на хората – могат да допринесат за сърдечни заболявания, освен това предизвикват и по-силна агресия. Господата, които са подложени на проучването, са били напълно здрави.

Тяхната задача е била да попълнят въпросници, в който да разкажат какъв е хранителният им режим. Според отговорите на всички въпроси специалистите от Калифорнийския университет са направили своите изводи за употребата на трансмазнините.

След попълването на въпросниците участниците са разглеждали поредица от карти, върху които са изписани думи – картите са били 104. Целта е била всеки участник да каже дали думата, която в момента му показват, вече е била върху предишна карта.

Учените твърдят, че консумирането на 1 г трансмазнини дневно има връзка с около 0.76 правилно посочени думи, а средният брой на познатите думи е 86. Резултатите показват, че онези, които консумират най-много трансмазнини, си спомнят с десет на сто по-малко от думите, които си спомнят хората, консумирали малко трансмазнини.

Учените отдавна обясняват, че трансмазнините са най-вредни за сърцето, като дори твърдят, че са по-вредни от наситените мазнини, които също могат да са причина за сърдечно-съдово заболяване.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати