Готвенето било вредно за талията и здравето

Домакиня

Добра новина за всички, които не обичат да готвят – оказва се, че домашно приготвените храни не са чак толкова полезни, колкото сме смятали до момента.

Според изследване, колкото повече време човек прекарва в готвене, толкова по-голяма е и опасността да развие някакво сърдечно-съдово заболяване, да има висок холестерол или високо кръвно, пише Дейли мейл.

Проучването е дело на специалисти от Чикаго, от университета Ръш. Резултатите от това изследване противоречат на популярното мнение, че готвените гозби са по-добрият избор в сравнение с готовата храна.

Жените, които не прекарват дълго време около печката, намаляват опасността от сърдечни заболявания с една трета. Една от основните причини домашната храна да се окаже не неособена полезна е, че хората започват да си сипват големи порции, обясняват учените.

Други вероятни причини са, че готвачите слагат доста подправки в гозбите си, които се определят като нездравословни от специалистите – това са сол, масло и пр. Освен това хората, които готвят, ядат повече, защото са изхабили време и усилия, за да приготвят трапезата, категорични са чикагските учени.

Готвене

Когато човек готви, винаги опитва гозбата си, а според учените това е още една предпоставка за напълняване след години. Готовите храни, които се предлагат напоследък, вече са много по-здравословни и според учените това намалява предимството на готвенето у дома храна.

За изследването са използвани повече от 2700 жени, които са били на възраст между 42 и 52 години. Те са проучвани пет години, като учените са следили следните маркери – мазнини в кръвта, холестерол, кръвна захар, високо кръвно и затлъстяване.

Ако някои от участничките има повишени едновременно поне три показателя, това означава има и увеличен риск от сърдечно-съдово заболяване.

Категоричната позиция на учените е, че опасността от метаболитен синдром се увеличава с напредване на възрастта, но определено по-голям риск има при дамите, които отделят повече време за готвене.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
111
111
26.07.2015 02:52
Дрън- дрън, пак се изказахте компетентно.
0
0