Да си приготвим кисело зеле през лятото - защо не?

Кисело зеле
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

За повечето български семейства е характерно в зимното им меню да присъства киселото зеле. Всеки ценител на ястията с кисело зеле е запознат с приготвянето му. Знае се, че за предпочитане е то да бъде закупено от Петърч, който се слави с прекрасното качество на зелките си, самите зелки да са твърди, откъде да се закупят различни по размер бидони и технологията на самото му приготвяне.

Случва се обаче дори и през лятото, дори и в горещината навън, да ни се дояде именно кисело зеле. Колкото и да е странно, в разгара на най-топлите месеци много хора започват да си мечтаят за хубаво кисело зеле, което да е приготвено със свинско месо, със сланина или с други тежки храни. А и всъщност наличието на всякакви пресни и свежи зеленчуци и плодове по пазарите през това време на сезона не е причина да не разнообразим менюто си.

Съвсем подходящи за пролетните и летните месеци са например пълнените сармички с кайма и ориз. Много домакини през лятото наблягат на приготвените по същия начин пълнени чушки или сармички от лозов лист или лапад например. Защо тогава да е странно да си приготвим и зелеви сарми насред лятото?

Причината се крие основно във факта, че по това време на годината трудно може да се намери кисело зеле. В наши дни много от търговските вериги предлагат консервирано кисело зеле, но ако държим то да е направено по наш вкус, е добре сами да се погрижим за това. Както с всички останали проблеми и тук има няколко варианта.

Ако сме предвидили възможността именно през лятото да ни се доядат зелеви сарми или каквито и да са други ястия, приготвени с кисело зеле, е добре да си го приготвим още през зимата.

зеле

След като сме напълнили бидона с киселото зеле и то е абсолютно готово за консумация, можем да извадим няколко зелки и да ги приготвим за консервиране в буркани, които чрез стерилизация ще запазят зелето непокътнато за дълъг период от време.

За целта трябва листата на зелето да се разделят и да се навият на стегнати рулца. По този начин се поставят в бурканите, заливат се с подсолена вода и се стерилизират за около 25 до 30 минути.

Ако все пак сте пропуснали да свършите тази процедура през зимата- пак не се притеснявайте. Можете да закупите по всяко време на година прясно зеле, да го сложите да ври за около 5- 7 минути в подсолена вода, в която сте добавили и оцет според вкуса Ви.

Той може също така да бъде заменен с лимонов сок, а ако искате да сготвите зелето с азиатски привкус, можете да замените обикновения оцет или лимонов сок с балсамов оцет.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марияна
Марияна
16.08.2016 08:44
Не мисля, че е неподходящо правенето на кисело зеле през лятото. През лятото има достатъчно хубави пресни плодове, които да се консумират. Зимата е сезона на кисело зеле, туршии. Лятото можем да си правим прясно зеле с месо, а зимата кисело зеле с ориз и свинско например.
0
3