gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изстудим бирата без хладилник

Как да изстудим бирата без хладилник

Бутилки бира

Никой не обича да пие топла бира. Ако обаче сте в планината на туристически поход или на къмпинг, няма как да имате хладилник под ръка, за да изстудите любимото си пиво. Природата обаче ви дава няколко възможности да пийвате любимата напитка дори и без да ползвате постиженията на съвременната наука. Трябват ви само няколко природни елемента и малко търпение.

Вятърния метод

За този метод по-добре е да си вземете бира в стъклена бутилка. Поставете бутилката в чорап. Един чорап на възрастен ви върши перфектна работа дори и за бутилка от 1 литър. Намокрете чорапа, след като сложите бутилката в него.

Завържете го на клон на проветриво място. Важно е да знаете, че колкото по-силен е вятърът, толкова по-бързо ще се изстуди бирата ви. Пивото ще е готово за консумация след 20 до 30 минути. За съжаление този метод не върши добра работа в горещ и безветрен ден.

Вестникарския метод

Накъсайте един вестник на дълги ленти. Намокрете ги. Увийте бирената бутилка в лентите. Оставете водата да се изпари от хартията и бирата ще е готова за пиене. Необходими са ви около 30 минути. Пивото няма да е ледено, но ще е приятно за консумация.

Водния метод

Ако сте на пикник или къмпинг в близост до вода, се възползвайте максимално. Този метод е еднакво ефективен както за стъклени бутилки, така и за кенчета. Поставете бутилката в чорап. Това ще помогне за ускоряване на трансфера на топлина.

Бира

Потопете я в близката река или езеро. Уверете се, че сте я закрепили добре, за да не я отнесе водата. След малко повече от 10 минути ще имате студена бира под ръка.

Солено-ледения метод

Това е най-бързият метод за изстудяване на бира, но ще ви свърши работа само ако имате сол и лед под ръка. Той е еднакво ефективен за стъклени бутилки и метални кенове. Напълнете купа или кофа с вода и лед. Съотношението трябва да е някъде към 50 на 50. Добавете готварска сол. Една малка шепа трябва да ви свърши работа.

Добавянето на сол понижава температурата на замръзване на водата. Това означава, че водата може да стане много по-студена, но без да се превръща в лед. Поставете бутилките в кофата и разбърквайте непрекъснато в продължение на 5 минути. Чрез разбъркването се ускорява предаването на топлина от бутилката към съдържанието на кофата. Само след 5 минути ще може да пиете ледено студена бира.

Земния метод

Този метод не е толкова бърз като останалите, но е единственият, ако сте навън през някой горещ ден, а покрай вас няма поток или река. Изберете сенчесто място. Хубаво е почвата да е влажна. Ако не е, я намокрете. Изкопайте дупка, в която заровете бутилката. Колкото по-дълбока е дупката, толкова по-студена ще е бирата след това.

Наздраве!

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати