Има начин да охладите една напитка за по-малко от 2 минути и то без да използвате фризера. Ако бързате да изпиете една студена бира или безалкохолно, задължително се запознайте с тази техника.
Експериментът може да се види и нагледно в Youtube със заглавие How to Cool a Drink in 2 minutes. От клипа се вижда, че с минимални усилия може да направим една напитка ледена.
Първо, налейте в една купа малко вода, а след това я напълнете с лед. Добавете около една-две чаени лъжички готварска сол и разбъркайте. След това поставете напитка в купата.
След една минута отново разбъркайте, а когато минат 2 минути може да проверите, че напитката е наистина студена.
В началото на опита се показва, че температурата на напитката, която ще се изстудява, е 24 градуса по Целзий, а след процедурата, е паднала на 5 градуса по Целзий – идеална, ако ви се пие нещо разхладително.
![Как да изстудим една напитка за по-малко от 2 минути](/files/lib/600x350/carbonated-drinks2.webp)
Няма нужда да сте учен, за да разберете каква е функцията на леда, но защо се добавя и сол? Отговорът е, че готварската сол помага на леда в купата да се топи по-бързо и да отнема топлината от напитката. Това път провокира по-бързото изстиване на топлата кутийка.
Законът за термодинамиката също има какво да каже по въпроса – две вещества с различни температури достигат температурно равновесие с времето. И понеже не трябва да превръщаме течната напитка в лед, необходими са ни само 2 минути, за да е студена.
В действителност този домакински трик не е от вчера, а се е използвал в ерата преди изобретяването на хладилника. Комбинацията между сол и лед е била доста използвана за бързо охлаждане, когато температурите навън са високи, а на хората са искали нещо студено.
Коментари