Кулинарните традиции в Дания

Датска кухня

Датската кулинарна традиция е предопределени от географското местоположение на страната. Основни продукти са картофи, ечемик, ръж, цвекло, ряпа, гъби. Широко разпространение имат и рибата, и морските продукти.

Закуската обикновено се състои от кафе или чай и ръжен или бял хляб със сирене или конфитюр. В неделя много датчани закусват с прясно изпечени хлебчета и сирене или конфитюр и wienerbrod (специфичен датски сладкиш).

Датските сладкарски изделия са популярни в целия свят. Те представляват малки сладкиши с пълнеж от яйчен крем или смес от масло, захар и канела, които са приготвени от сладко тесто, намазано с няколко пласта масло, така че готовите сладкиши да бъдат хрупкави.

В Дания коледната вечеря започва с маринована херинга и други рибни ордьоври, следва печена патица, после идва редът на тестените десерти и накрая – грог и греяно вино. Датчаните обичат риба – херинга, змиорка, калкан, сьомга.

Другата характерна черта на датската кухня са сандвичите, тук те се наричат кралят на кухнята. В Дания те са около 700 вида: като се започне от филийка хляб, намазана с масло, и се стигне до многоетажния сандвич, наречен Любимият сандвич на Ханс Кристиан Андерсен, състоящ се от бекон, домати, пастет, желирано месо, бяла ряпа, разделени от филийки хляб. Този сандвич се яде, като всеки слой се сваля поотделно.

В много от градовете има специализирани магазини за сандвичи, а в един от най-известните ресторанти на Копенхаген – Оскар Дейвидсън, се предлагат само и единствено сандвичи. Кухнята му е толкова известна, че се приемат поръчки и от чужбина. В многоетажните сандвичи се слагат също така и риба и морски дарове, листенца от аспержи, яйца, сосове, а за украса се използват зелени подправки.

Датски десерти

От месните ястия най-известни са печено свинско с горещо червено зеле, свинско с ябълки и сушени сини сливи, свински дроб с хрупкав пържен лук и пастет от свински дроб. Като цяло зеленчуците са неизменна част от кулинарните традиции на Дания.

Отворите ли менюто в хубав ресторант в Копенхаген, ще намерите следите на зеленчуковите ястия от едно време - цели глави от целина, изпечени в снопчета сено, добре остъргани цветчета карфиол, подбрани ядливи корени, нанизани на шиш и потопени в растително масло.

Опитайте още: Копенхагенска [салата с риба и ябълка], Датска салата, Датски шоколадов сладкиш с бадеми, Датски палачинки, Картофи по датски

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати