gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са консервираните храни

Полезни ли са консервираните храни

Консерви

Едва ли някой в наше време може да си представи живота без употребата на консервирани храни. Независимо дали става въпрос за консерва от сладка царевица, домати, зелен грах или гъби, консервите участват активно в приготвянето на почти всяко ястие. Възниква обаче въпросът дали те са полезни за нашето здраве или напротив - вредят ни, и до каква степен.

Консервите беспорно са един практичен начин за приготвяне на храна. Те са много по-трайни от пресните продукти, удобни са за пренасяне и са особено предпочитани през зимата, когато липсват свежи зеленчуци и плодове. Още по времето на Великите географски открития Джеймс Кук е наредил на екипажа си всеки ден да консумира кисело зеле и по този начин е предотвратил заболяването на моряците от скорбут.

Най-общо казано, правилно приготвените консервирани храни могат да са полезни. Те помагат за регулиране на химичния състав на продуктите, като се намаляват или извличат някои съставки от тях.

Зимнина

Така например можем да прибавим или да отстраним белтъците, глюкозата, захарозата, фруктозата, минералните соли и витамините или пък да увеличим усвоимостта на изходните продукти. Чрез използването на по-малко сол намаляването количествтото на захарта или прибавянето на витамини можем да си приготвим дори диетични консерви.

Освен казаното дотук, следва да се изтъкне и фактът, че консервирането в почти всички случаи е изгодно от финансова гледна точка, особено ако не се налага да закупувате сами продуктите, които ще консервирате. Това важи както за приготвянето на плодове и зеленчуци от собствената градина, така и за консервирането на месо.

Във вторият случай е доказано дори, че при стерилизирането на месо в [тенджера под налягане] то става още по-крехко, защото мускулните му влакна стават по-нежни.

Най-важното при приготвянето или консумирането на консерви е те да са правилно приготвени. Добавянето на пикантни подправки като лют червен пипер, бахар или черен пипер могат да са вредни за хора, страдащи от заболявания на бъбреците или стомаха.

Също така е задължително да се спазват някои правила при самото консервиране. Никога не вземайте консерви с издути капачки или изтекъл срок на годност, тъй като те могат наистина да бъдат опасни. Четете много добре съдържанието на консервните кутии в магазина, защото масово в тях се добавят канцерогенни консерванти, стабилизтори и аромати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати