Великден е!

Великден
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Великден е! Великият ден на Възкресение Христово представя най-пълно основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.

Православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а Католическата църква - според Грегорианския календар. Няколко са важните великденски обичаи на празника в България.

Традицията повелява в четвъртък или в събота да боядисаме великденските яйца. Те са една от основните характеристики на християнските празници, защото напомнят за възкресението на Исус Христос.

Според преданието за първото великденско яйце Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му съобщила за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи, трябва да стане червено.

И то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с Христос Воскресе.

Възкресение Христово

Важна характеристика на празника е домашно приготвеният козунак. Той символизира тялото на Исус Христос, а боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

И агнето е изключително важен символ на Великден. То олицетворява Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в Деня на Възкресението.

Християнската традиция представя Исус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде печено агнешко месо на първия ден след 40-дневния Великденски пост.

На Великден трябва да се облечем и в нови дрехи. Те са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението. В България Великденските празненства продължават три дни.

В полунощ на събота срещу неделя всички отиват на църква и след тържествената служба, известяваща възкръсването на Христос, се отправят към домовете си със запалена свещ в ръка.

Великденският поздрав е Христос Воскресе, а отговорът – Воистина Воскресе.

На великденската трапеза днес задължително трябва да сложите боядисани яйца, питка със сирене и яйца, обреден хляб за Великден, зелена салата, печено агнешко, козунак, великденско руло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати