gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да приготвим Комбуча

Как да приготвим Комбуча

Комбуча

Гъбата Комбуча от векове се използва като естествен лек в Азия и Русия. През 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я еликсир на безсмъртието. Точно това е гъбата Комбуча, която добива все по-голяма популярност в нашето съвремие, отдалечено от природните блага.

Комбуча съдържа много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна, глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина, а също и етанол), открити при лабораторни изследвания, проведени във Франция.

Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6, превръщат гъбата комбуча в мощно лечебно и освежително средство дори и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в организма в черния дроб и ги отвежда в отделителната система.

Името чаена гъба се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. По строеж прилича на оцетната гъба. Отглежда се 7 дни в подсладен черен или зелен чай при аеробни условия, като се получава приятно кисела газирана напитка (т. нар. чаен квас).

Действието на ферментиралия чай се забелязва веднага след приема му, но пълният ефект се проявява след няколко седмици. Изразява се в подобрено общо състояние и засилена работоспособност. Ето и как може да се снабдите със здравословния еликсир.

Напитка Комбуча

В кипнала вода се поставя черен или зелен чай, прави се запарка около 15 минути. Добавя се бяла рафинирана захар и се разбърква до пълното ѝ разтваряне. След това чаят се оставя да се охлади до стайна температура (около 25ºС), защото културата умира, ако се постави в горещ разтвор.

Важно е чаят да се постави в стъклен съд, защото се образуват киселини, които биха могли да реагират с метал, ако чаят е в метален съд. Добавя се гъбата комбуча, потопена с тъмната страна надолу, и съдът се затваря с ленена кърпичка, протича ферментация, която в зависимост от температурата продължава 8-12 дни.

По време на ферментацията дрождите разграждат захарта и се отделя въглероден диоксид, органични киселини и други компоненти. Разтворът в началото е сладък, но с разграждане на захарта сладостта му намалява. Ако предпочитате питието да е леко сладко, ферментацията трябва да се спре по-рано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати