Интуитивното хранене е най-здравословната диета

Интуитивно хранене

Терминът интуитивно хранене е създаден и популяризиран от диетолозите Елайз Реш и Евелин Триболи, които публикуват първото издание на книгата Интуитивно хранене: революционна програма, която наистина работи още през 1995.

По-наскоро психологът от държавния университет в Охайо Трейси Тилка поставя практиката на по-научни основи, разработвайки формална скала, която специалистите могат да използват, за да отчитат дали пациентите им се хранят по интуитивен начин.

Десетилетия наред е прието да разделяме храната на здравословна и нездравословна. Този подход поражда огромна тревога във връзка с храненето и засилва фиксирането на тема ядене. Човек получава статус лош или добър, в зависимост от това с какво се храни.

Правилен е другият подход - интуитивното хранене. То ни учи да не разделяме храната на здравословна и нездравословна, а да я подбираме по вътрешното ни желание и потребности на тялото. Често тази идея предизвиква учудване, дори удивление и съпротива, а в някои случаи и шок.

Препоръката да се придържаме към храни с ниско ниво на мазнини изцяло се изчерпа. В новата версия препоръки се посочва, че холестеролът, съдържащ се в храната, няма никакво отношение към холестерола в кръвта.

Здравословно хранене

Някои експерти по храненето учат клиентите си да се вслушват по-добре в тялото си, като оценяват глада си по скала от 0 до 10, като същевременно отбелязват физическите симптоми на глад преди и след хранене.

С други думи - спрете да се храните с чувствата си. Изследванията показват, че често ядем не защото сме гладни, а защото сме отегчени, щастливи, тъжни или стресирани.

За интуитивно хранещите се няма добри или лоши храни. Не че няма разлика в хранителната стойност на една ябълка и парче ябълков пай, коментира Триболи. Идеята обаче е, че след като изядат пая, интуитивно хранещите се ще бъдат по естествен път стимулирани да консумират храни с по-висока хранителна стойност при следващото хранене, като така балансират допълнителните мазнини и въглехидрати.

Въпреки че мненията по въпроса все още остават разделени, има нещо успокояващо в тази идея и нейната противоположна на стриктните диети простота. Може би е добре да игнорирате най-новите хранителни трендове и вместо това да повярвате на себе си. Тялото ви знае от какво има нужда.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати