Съществуват митове за здравословното хранене, които диетолози от САЩ са убедени, че трябва да бъдат развенчани. Сред тях е митът, че хората, които не ядат месо, по-рядко боледуват и живеят повече.
Ако съвсем откажете месото, имате шанс да се разболеете, и по-точно да пострада сърдечно-съдовата ви система. Не е добре да се злоупотребява с месо, но сто грама от него са изключително полезни.
Вторият мит е, че суровите зеленчуци са много по-полезни от топлинно обработените. Това не винаги е така. Някои зеленчуци губят ценните си вещества при топлинна обработка, а другите стават още по-полезни.
Например при стомашни заболявания варените моркови са много по-полезни от суровите. А патладжаните и зеленият фасул изобщо не стават за ядене в сурово състояние.
Друг мит е, че пълните хора трябва да гладуват. Излишните килограми ще се стопят от глада, но след това ще се върнат и дори ще се увеличат още. Освен това дългото гладуване води до проблеми с обмяната на веществата. По-добре от време на време са де спазват специални диети, а не да се мори човек с тотален глад.
Смята се, че солта е вредна, но това твърдение е погрешно. Учени от САЩ твърдят, че солта е един от най-важните елементи, които участват в обмяната на веществата. С него обаче не трябва да се злоупотребява – достатъчни са около пет грама сол на ден.
Мит е и че за да се пречисти водата, трябва да се кипне. Кипването обаче не може да унищожи всички микроби, да не говорим за тежките метали, нитратите и пестицидите.
Друг разпространен мит е че пълнозърнестият хляб трябва да се яде постоянно. Това обаче е противопоказно, тъй като той е полезен, но не в големи количества. Ако се храните само с пълнозърнест хляб, може да навредите на храносмилателната си система.
Съществува и митът, че замразените продукти не съдържат витамини. При бързото замразяване обаче в продуктите се запазва огромен процент от витамините и те дори се съхраняват по-добре отколкото в пресните зеленчуци, които стоят в хладилника.
Друг известен мит е, че трябва да изберем маргарина пред маслото. Маслото обаче съдържа много полезни вещества за тялото ни, които маргаринът не може да ни осигури. Важното обаче е да не прекалявате с маслото, тъй като е доста калорично.
Коментари