gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чаша зелен чай подобрява мозъчната дейност

Чаша зелен чай подобрява мозъчната дейност

зелен чай

Поредното изследване за зеления и черен чай доказва, че той не само ще ни ободри и ще ни отпусне, но и ще подобри мозъчната дейност. Изследването е дело на учени от Университета в Нюкасъл, Великобритания. Неврологичната активност се повишава около трийсет минути след консумацията на чаша от тези чайове, посочва се в изследването.

Значително се подобрява и способността на човек да вземе решение, както и паметта му, категорични са учените от Великобритания. Сегашното изследване не дава отговор на въпроса кои съставки в зеления и черния чай отговарят за тази негова способност. Минали проучвания по този въпрос обаче потвърждават, че заслугата е на флавоноидите.

Специалистите подчертават, че хората, които предпочитат да добавят мляко към напитката, могат да го правят спокойно, защото то няма да попречи на флавоноидите да свършат своята работа.

Флавоноидите са изследвани от много учени и до момента за тях е известно, че ограничават запушването на артериите и подобряват функцията на кръвоносните съдове. Освен това помагат и за контролирането на възпалителните процеси в тялото.

За изследването на зеления и черния чай, учените са използвали няколко доброволци – изследователите са наблюдавали мозъчните вълни на хората след приема на чая. Те искали да установят как напитката повлиява на неврологичните функции. Осем от доброволците са изпили чаша чай, преди да започне измерването на мозъчната активност.

Черен чай

На главите им били поставени електроди, които могат да уловят повишаване на три типа мозъчни вълни – това са алфа, бета и тета, в рамките на 60 минути след изпиването на напитката.

Учените са установили значително повишаване на тета-вълните от 30-та до 60-та минута след изпиване на чая. И черният, и зеленият чай подобряват и стимулират активността на когнитивните функции, обясняват специалистите.

При алфа и бета мозъчните вълни изследователите не забелязват значително повишение, но все пак има известна промяна, подчертават британските специалисти.

Минали проучвания за тези две напитки са установили, че редовната им консумация ще помогне за намаляване опасността от развитието на диабет от втори тип. Ако пък човек вече е болен, изследванията показват, че зеленият и черен чай ще намалят прогресирането на болестта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
РОСЕН
РОСЕН
15.05.2015 20:30
много полезна статия
1
0