Перфектното време за кафе не е рано сутрин

Кафе

Не бива да пием кафе до 10 часа сутринта, сочат резултати от изследване. Причината е, че през ранните сутрешни часове нивата на хормона кортизол са най-високи в организма, а консумацията на кофеинова напитка при високи нива на хормона може да предизвика проблеми.

Кортизолът е добре познат като хормон на стреса, но той е важен за много функции в човешкия организъм. Излишък, както и недостиг на хормона, може да предизвика редица здравословни неразположения.

Кофеинът влияе на производството на кортизол – след като сте пили кафе, организмът произвежда по-малко количество от хормона и започва все повече да разчита само на напитката.

Освен това, когато пием кафе при високи нива на кортизола в човек се изгражда устойчивост към кофеина, обясняват специалистите. Това е и причината някой хора да твърдят, че напитката вече не им действа, както преди.

Специалистите поясняват, че има три основни пика през деня, когато нивата на кортизола са много високи. Кортизолните пикове са най-изразени между шест и десет часа сутрин и затова е най-добре по това време да не се консумира кафе.

Сутрешно кафе

Не е необходимо да се отказвате от горчивата напитка, просто я преместете в часовете, когато нивата на котртизол са най-ниски и има смисъл от ободрителната напитка. Идеалното време за консумация на кафе е сутрин между 10 и 12 часа, както и следобедните часове - от 14 до 17 часа.

Разбира се освен кога трябва да внимавате и колко кафе изпивате за деня – според проучвания повече от четири ободрителни напитки дневно са вредни за организма. Препоръчителната доза за всеки човек е 400 мг кофеин на ден, като експертите поясняват, че става дума за възрастни хора.

Рискът за здравето идва не само с кафето, но и с всички храни и напитки, в които се съдържа кофеинът – най-често заместители на кафето са ободряващите енергийни напитки.

Те се консумират най-вече от младежи, като според данни най-много подобни напитки в Европа пият в Дания – в страната повече от 33 на сто от хората консумират кофеин повече от 400 мг дневно.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати