Динята е един от най-полезните летни плодове

Динята е един от най-полезните летни плодове

Ядене на Диня

Освен високи температури, лятото предлага и огромно разнообразие от най-различни плодове. Несъмнено, един от любимците на малки и големи е сочната и ароматна диня.

Независимо дали предпочитате да я консумирате самостоятелно, със сирене, или под формата на фреш, този плод може да ви даде много повече от вкусово удоволствие.

Сигурно сте чували, че доматите са полезни заради така ценния антиоксидант ликопен, който съдържат. Последните проучвания са категорични, че динята съдържа почти 2 пъти повече ликопен от тях.

Някои експерти смятат, че това вещество може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.

Друго изследване, проведено в Испания, установи, че сокът от диня може да бъде изключително полезен за спортистите, тъй като облекчава мускулни болки и схващания.

Заслугата за това е изцяло на съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин. Тази аминокиселина на свой ред помага за отпускането на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

От друга страна, аргининът оказва благоприятно влияние и върху нервната система. Така динята се явява един от най-мощните антидепресанти. Истина е, че най-много цитрулин се съдържа в корите на динята и в бялата част под корите, но тях можем да оставим за сладко от динени кори.

ползи от диня

Значителното съдържание на витамини А, В6 и С, желязото и високото водно съдържание прави динята полезен елемент от здравословната диета на кърмещите майки. Нежната целулоза на динята и магнезият регулират чревната перисталтика и храносмилането, което спомага да се преодолее хроничният запек.

Сочният плод не само утолява жаждата, но и възстановява загубата на ценни минерали през жегата. За разлика от други напитки, освен вода, съдържа лесноусвоими захари, пектинови вещества и минерали. Динята е богата на калий, макар да отстъпва на кайсиите и бананите, които са значително по-калорични.

Благодарение на уникалната си способност да извежда от организма алкалната урина, динята се смята за един от най-добрите "чистачи" на бъбреците.

Дините могат да се запазят свежи на стайна температура до 2-3 седмици, но разрязаната диня съхранявайте само в хладилник. Оптималното тегло е около 5-7 кг, така че избягвайте твърде малките или дините-гиганти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати