Да си приготвим сами зеленчукови подправки

Зеленчукови подправки

Подправките са нещо, без което не може нито едно ястие. Те придават вкус, аромат и възбуждат апетита. Едно добро решение през летните месеци, когато разполагаме с всякакви зеленчуци и подправки, е да си приготвим универсални зеленчукови подправки, които да използваме през зимните месеци. Ето как:

Зеленчукова подправка

Необходими подправки: 1 връзка магданоз, 1 връзка целина, 1 връзка копър, 1 глава лук, 1 глава чесън, ½ или 1 стрък праз, 4-5 средни моркова, 3-4 зелени чушки, 3-4 червени чушки, 1 глава целина, 2 пащърнака, 250 -300 г сол

Начин на приготвяне: Всички зеленчуци и подправки се нарязват на ситно. Не се смилат, тъй като ще се загубят в яденето. Продуктите се смесват заедно със солта. Разбъркват се много добре.

С полученото се пълнят предварително приготвени бурканчета. Притискат се добре. Бурканчетата се затварят. Не се заваряват. Годни са за консумация до следващото лято. Съхраняват се на сухо и хладно място, както и във фризер.

Консервирана зеленчукова подправка

Магданозена подправка

Необходими продукти: 500 г моркови, 500 г чушки, 500 г червени домати, 1 глава целина заедно с листата, 3 връзки магданоз, сол

Начин на приготвяне: Всички продукти се смилат в машинка за месо. Полученото се разсипва в буркани и се стерилизира 10 минути. Подправката се използва за подправяне на всякакви ястия и супи.

Магданозена подправка

Необходими продукти: 4 ч.ч. нарязан магданоз, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Магданозът се измива и нарязва на ситно. Слага се в пластмасова кутия и се поръсва със солта. Разбърква се добре и се прибира във фризера. По този начин подправката запазва вкуса, аромата и цвета си и може да се използва като прясна по всяко време.

Замразен зеленчуков микс

Необходими продукти: 2 глави лук, 2 моркова моркови, 2 зелени и червени чушки, 2 тиквички, по желание - магданоз, копър или целина

Начин на приготвяне: Лукът, морковите и тиквичките се почистват и нарязват на ситно. Морковите се почистват и настъргват. Магданозът, копърът или целината се измиват и накисват.

Всички продукти се смесват. Цялото количество се разпределя на малки дози в отделни торбички. Съхраняват се във фризер. Когато се използват, се изсипват директно във вряща вода или в ястието, без да се размразяват предварително във вода. По този начин витамините се запазват максимално.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати