Чудодейните ползи от чай с жълт кантарион

Чай от жълт кантарион
Закачалка за торби за боклук-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
14.50 лв.
Виж ››

Жълтият кантарион е една от най-обичаните билки у нас. Той има много приложения и още повече ползи. Активните вещества в него подпомагат цялостно имунната система и свойството и да се бори с вредните компоненти и доказано подобрява мозъчната обмяна на веществата. Поради това жълтият кантарион се използва за цялостно подобряване на концентрацията и повишаване на настроението.

Най-лесната и проста форма за използване на активни вещества на жълтия кантарион е под формата на чай. За целта се използва изсушената билка, набрана в началото на цъфтежния ѝ период. 6 ч.л. от билката се накисват в 1/2 л. вряща вода и се оставят най-малко 5 минути под захлупен капак. Така се запазват лечебните етерични масла на растението.

Чаят от жълт кантарион се приема за успокоение на нервите и с цел отпускане. Той помага за справяне със страховете на подсъзнателно ниво, които са причина за редица психосоматични оплаквания. Освен това активните вещества на растението имат положително въздействие върху мозъчната обмяна. Те доказано предизвикват производството на повишаващи настроението хормони.

Жълтият кантарион е сред билките, които проявяват своите противовъзпалителни свойства най-активно в човешкия организъм. Чаят от жълт кантарион ускорява лечението на вътрешни инфекции, помага при трудно заспиване и нощно напикаване. Освен това билката облекчава менструалните болки и стопира заболяванията, свързани с климактериума. Препоръчва се при типично женски състояния като главоболие и мигрена.

Жълт кантарион

В състава на жълтият кантарион се откриват дъбилни вещества, които подсилват сърдечния мускул. Те се проявяват в най-голяма степен, когато растението се приема под формата на чай. Той е изключително ефикасен при терапия на физиологично обусловена сърдечна слабост.

Освен всичко друго се предполага, че чаят от жълт кантарион може да предотврати развитието на раковите образувания от всякакъв тип, но най-вече хормоналните като рака на гърдата. В него се откриват флавоноиди, които възпрепятстват окислителните процеси. Освен това той обезврежда агресивните молекули в кръвта, които в нормално състояние разрушават клетъчната структура.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Маринож
Маринож
26.10.2015 16:19
Галя!На горната снимка е показан жълт кантарион и то в точно в момент когато трябва да се набере - в началото на цъфтежа. На долната снимка е показано същото растение в пълен цъфтеж. Не съм съгласен а автора обаче че "най-лесната и проста форма за използване е чаят". За да си направиш чай е нужно да набереш билката, правилно да я изсушиш, правилно да я съхраниш,и всеки път когато ти трябва чай, да отделиш необходимото време и топлинна енергия за това. Мисля че е по-лесно, бързо и удобно да се използва тинктура, но това е друга тема.
1
0
Галя
Галя
24.07.2015 00:26
Само дето билката на снимката не е кантарион, а липов цвят!
1
0
Вълчева
Вълчева
08.08.2015 00:53
Ако сте забравили да си сложите очилата, сложете ги и погледнете снимката отново.
1
0