БАН: Оцветителите в храните ни водят до ДНК мутации

Колбаси
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
55.00 лв.
Виж ››

Консервантите, овкусителите и различни подобрители, които се влагат масово в производството на хранителни стоки, увреждат човешкото дезорибонуклеинова киселина (ДНК) и могат да предизвикат появата на рак.

Откритието е село на група учени от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на Българската академия на науките (БАН) с ръководител доцент Георги Милушев.

Учените са изследвали подробно 12 от най-масовите консерванти, подобрители и овкусители, познати под по-популярното наименование Е-та, всички до един разрешени за употреба в хранително-вкусовата промишленост.

Резултатите от изследванията са повече от шокиращи. Оказва се, че шест от позволените добавки в храните увреждат ДНК на хората и по този начин може да предизвикат онкологично или друго заболяване.

Става дума конкретно за оцветителите еритрозин – Е112, индиго кармин-Е132, фаст грийн – Е143, консервантът натриев нитрит – Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирн – 4AAP, последният от които се използва широко във фармацевтичната промишленост.

Натриев нитрит

Според ръководителя на изследователския екип доц. Милошев тези вещества създават реален риск за здравето, дори когато се употребяват в многократно по-ниски от разрешените дози.

За да не се допусне увреждане на ДНК и потенциален риск за здравето, въпросните добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по ниски от разрешените в момента, категоричен е доц. Милошев.

Той е твърди в доклада си, че еднократното въздействие на някои вещества, като например натриев нитрит, който се добавя в месата и колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от досега разрешената.

Родните учени са алармирали за резултатите от изследването си няколко български министерства, агенции и комисии. Те са уведомили и Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) и др.

До този момент единственият отговор, който родните специалисти са получили, е от EFSA, които са отговорили, че проучванията на лабораторията имат някои слабости и ограничения, но ще представят публикацията на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет.

Според Европейските експерти от EFSA научната публикация на родните генетици не дава нова информация, която да се отнася до оценката за безопасността на тези добавки.

Становището не EFSA смущава авторите на откритието, които недоумяват защо, след като агенцията разполага с доклад за вредното въздействие на тези добавки, не са предприети мерки за намаляване на токсичността или употребата им.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Venelin
Venelin
22.07.2015 21:26
Ами нали трябва хората да са болни, защото здравия човек не носи печалби на фармацевтичната индустрия. Производителите много добре знаят, че влагат отрови в храните ни, но това не им пречи да продължават да го правят,осъзнавайки, че няма кой да им попречи!
0
0