Залитате по диетични напитки? Значи се тъпчете и с бургери

Бургер
Практичен сушилник за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
Виж ››

Хората, консумиращи диетични напитки, си позволяват да похапват повече нездравословни храни от останалите, твърдят от списание Тайм, които се позовават на ново проучване. Почти всички от изследваните смятат, че заради спестените калории от напитката могат да се наградят с нещо вкусно.

Затова ако сте попадали на филм например, в който си поръчват двоен бургер с пържени картофки и накрая приключват с диетична кола, не се учудвайте.

Изследването е проведено от учени Университета в Илинойс. Специалистите са проследили хранителните навици на над 22 хиляди възрастни американци. Те са били наблюдавани десетилетие, обясняват учените. Основно специалистите са обръщали внимание на дневния прием на калории, които хората поглъщали.

Учените обаче са наблюдавали най-вече храните, които не принадлежат към никоя основна група. Става дума за храни с високо съдържание на натриев хлорид, холестерол, захар, мазнини и съответно с ниско съдържание на хранителни вещества. Такива храни са пържените картофи, бисквитките и др.

Учените са съсредоточили вниманието си и върху консумацията на пет вида напитки, които участниците пийвали често – диетични, напитки със захар, кафе, алкохол, както и чай. Повече от 90 на сто от участващите в изследването са консумирали вредни храни ежедневно, посочва се в резултатите.

Пиещите кафе и напитки без захар поглъщали по-малко калории, за разлика от предпочитащите подсладени напитки и алкохол. От друга страна, любителите на напитки си набавяли по-голямата част от калориите с нездравословна храна.

Диетични напитки

Учените стигнали до извода, че онези, които имат навика да пият диетични напитки, чувстват, че е справедливо да си хапват нездравословна храна. Така ежедневно си позволяват различни лакомства – пакет чипс, мъфини и др.

За да има ефект от диетичните напитки, човек трябва да внимава и с какво се храни, категорични са илинойските специалисти. Отслабването зависи до голяма степен от това похапваме ли здравословна храна, а не само дали пием диетична напитка, обобщават проучващите.

Рейтинг

5 1
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати