Разчитайте сами етикетите по плодовете

Плодове

Плодовете, които си купувате от магазина, също имат етикети. Най-често на тях е изписан код, откъдето можем да получим важна информация за плода преди да го консумираме.

Тъй като на българския пазар има и солидно количество плодове, които са внос, е нужно да знаем по какъв метод са отгледани. По тази причина земеделците са длъжни да им поставят етикети.

Всеки клиент е виждал лепенките по плодовете в търговската мрежа, но истината е, че малко хора им обръщат внимание, а още по-малко потребители знаят значението на цифрите върху етикета.

Тези числа обаче не са случайно подбрани, а информират клиента за произхода и метода, по който са отгледани плодовете. Чрез етикетите разбираме дали един плод е ГМО, дали при неговото отглеждане са използвани пестициди или е с био произход.

Ако този код е съставен от четири цифри, от които първият започва с 3 или 4, това означа, че плодът е отглеждан с изкуствени торове и не е от био произход.

Банани

При него са използвани пестициди и методи на добив от интензивното земеделие през втората половина на ХХ век.

Код от пет цифри, първата от които е 9, показва, че плодът е органичен и био, без да са използвани пестициди в него. При отглеждането на тези плодове не са използвани модерни методи, а познатите и стари техники за добив на плодове и зеленчуци.

Ако продуктът има код от пет цифри, които започват с цифрата 8 това означава, че продуктът е ГМО. В Европейския съюз по-голямата част от храните, произведени като ГМО, са маркирани.

В последните години държавите-членки все повече спорят по този въпрос, но се стигна до консенсус, че за потребителите е полезно да знаят дали ядат ГМО или обикновени храни.

Също така с обозначението се дава правото на избор при пазаруване, заради което и ГМО се обозначават със стикери.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати