Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Етикетите на храните заблуждават потребителите

Етикетите на храните заблуждават потребителите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Пазаруване

Изследване показа, че етикетите върху хранителните стоки не показват цялата информация за продукта. Оказа се също, че 60 процента от потребителите, дори и да прочетат етикета, не разбират прочетеното.

Производителите и търговците са намерили начин, с който едновременно да прикриват част от истината за съставките в храните и да спазват правилата за етикетите в страната.

По-голямата част от информацията е непълна или написана по начин, който подвежда потребителите.

Информацията заблуждава клиентите, че си купуват напълно безвредна стока, а това всъщност това не е така.

Супермаркет

Проучване установява, че все повече хора се зачитат в етикетите на продуктите, но 60% от клиентите признават, че не разбират информацията, която четат.

Производителите и търговците на храни и напитки са длъжни да поставят етикет на български език на предлаганите продукти. Той трябва да съдържа задължително името на продукта, съставките, количеството им, трайността, условията за съхраняване, нетното количество и производителя.

Неточността при етикетите започва с Е-тата, които са споменати до едно в етикетите, но не е обяснено към коя категория спадат – подсладител, оцветител, консервант, както и до какви странични ефекти могат да доведат здравия организъм.

Брашно

Така например за аспартама трябва да се спомене, че може да предизвика алергични реакции, а глутенът може да причини автоимунно заболяване.

Статистиката показва, че един на всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутен, което води до атрофия на лигавицата на тънкото черво.

Друга заблуда на производителите е спекулирането с думата пълнозърнест за хляба и някои тестени продукти.

Проучване показва, че по-голямата част от „пълнозърнестите храни“ по родните витрини са оцветени, за да постигнат естествения цвят на пълнозърнестото брашно.

Друга измама, която най-често се използва за месните изделия, е използването на фразата - с ниско съдържание на мазнини, като никъде по продукта не е пояснено колко ниско е съдържанието им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest