Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Четем ли етикетите на храните и какво не виждаме?

Четем ли етикетите на храните и какво не виждаме?

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
72
Четем ли етикетите на храните и какво не виждаме?

Етикетите, поставени върху опаковката на хранителните продукти, трябва да бъдат ценен източник на информация за потребителите, които да предпазват хората от консумацията на застояла храна или да ги информират за съдържанието на алерген в дадения продукт. Съгласно действащото законодателство, данните, представени на опаковката, трябва да бъдат прозрачни и лесни за обикновения човек.

Не е необходимо да бъдем диетолози и професори, за да разчитаме правилно търговските етикети, залепени на кутиите, опаковките и бутилките от хранителни продукти. Немаловажно е и да се знае хранителната стойност или енергията съдържаща се в тях, за да бъдем информирани какво максимално можем да извлечем от дадем продукт, което да ни е от полза за здравето и нормалното функциониране на организма ни.

Въпреки това, съставът на някои храни може да бъде опасен, както за хора на диета, така и за хора, които имат хранителни разтройства или друг вид здравословни проблеми. На етикетите под различни имена, букви и числа са скрити тайнствени вещества с неизвестен произход. Добре е да наблегнем на някои от тях, като например екстракт от дрожди, глюкозо-фруктозен сироп, и хидрогенирани мазнини.

Глюкозо-фруктозен сироп

Едно от най-често срещаното вещества, което се използва като хранителна добавка е глюкозо-фруктозен сироп, известен също под името сироп от глюкоза, фруктоза, или царевично нишесте. Това е продукт, получен от царевица, средно 42-55% фруктоза и 42-53% от глюкоза. Той има значително по-високо съдържание на захар в сравнение с традиционните подслаждащи захари (около 40 пъти по-сладък). В момента той се добавя не само към изкушаващите десерти в сладкарницата, а и в сладкиши, както и кисели млека, млечни десерти и сокове.

И ако си мислите, че когато купувате сок на детето си и той е много полезен, защото на етикета не пише, че съдържа захар, изключително много се заблуждавате. Ако липсва захар, то със сигурност присъства този сироп, който далеч не е здравословен и безопасен. Многобройни проучвания показват, че продължителната, прекомерна консумация на веществото може да доведе до повишаване на концентрацията на триглицериди в кръвта, а това от своя страна води до чернодробна стеатоза. Освен това, се заблуждавате, грешно е да вярват, е че фруктозата в тези сокчета е от плодовете съдържащи се в тях. Бъдете внимателни и се информирайте.

Четем ли етикетите на храните и какво не виждаме?

Екстракт от мая

Екстракт от дрожди, въпреки естествено звучащото си име, е промишлен заместител на мононатриев глутамат - известен овкусител. Те може да се намерят в храни като хидролизиран растителен протеин или под формата на мая. Нейната мисия е да подобри органолептичните качества на продуктите, особено месо и гъби. Мононатриев глутамат се използва в храненето от началото на миналия век. Оценен в Япония и Китай, той се превърна в една от най-популярните им съставки в региона. Съдържа се в естествено във водорасли, ферментирали соеви продукти и в екстрата от дрожди.

Мононатриевият глутамат е широко разпространен сред хранителните продукти, като е използван заради по-евтината му цена. Присъства в смеси от подправки, бульони, солени закуски, но също така и в соеви продукти, чипс и царевични пръчици. Мононатриев глутамат също присъства и в храни, при които откриваме в състава им малтодекстрин, желатин, ечемичен малц, суроватъчен или соев изолат.

Глутаминовата киселина (естествено срещаща се) не е вредна за хората и обикновено се понася добре от организма. От друга страна, добавянето на дрождев екстракт твърдо повдига спорове. Въпреки, че е признат за безопасен вещество и допускане до търговия на пазара на хранителни продукти, има изследвания, потвърждаващи негативен ефект върху централната нервна система и храносмилателната система.

Прекомерната консумация на хидролизиран растителен протеин в храната може да причини диария, гадене или главоболие. Проучванията при животни показват, че мононатриев глутамат може да допринесе за увреждане на бъбреците и увеличи риска от депресия чрез понижаване на нивата на серотонин в кръвта.

Палмово масло

Друг компонент на храната, предизвикващ много съмнения, е палмовото масло. Изключително широко разпространено в кулинарията и хранителното производство и от него освен че се прави маргарин, се използва и за производството на сапун, стеарин и смазочен материал.

Четем ли етикетите на храните и какво не виждаме?

Доказано е, че честата консумация на тези мазнини води да повишен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система, включително атеросклероза или исхемична болест на сърцето. Това е в резултат на влиянието на транс-липиден профил - намаляване на нивото на HDL холестерола и повишаване нивата на общия холестерол в кръвта.Способността да се анализират етикетите на храните позволява сами да правим правилния избор за това какво да купуваме и какво да консумираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest