От следващата година производителите на храни ще бъдат задължени да изписват хранителната стойност на всеки един продукт, както всички добавки и подобрители, вложени в него.
Купувачите ще виждат в таблици енергийната стойност на храната – мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки.
Освен това от опаковката на всеки продукт потребителят ще може да се информира за суровините, от които е приготвена стоката, която купува.
Досега беше задължително изписването на произхода за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци.
С новия регламент става задължително за всички видове меса – говеждо, телешко, козе, птиче, а за останалите храни изписването ще продължи да бъде доброволно.
Това означава, че всички добавки, които се изписваха само с Е, ще изчезнат от етикетите на продуктите.
Според нововъведението върху опаковката задължително ще трябва да се изписват пълните наименования на вложените добавки и подобрители в продукта.
Тази промяна се прави с цел потребителите да бъдат по-информирани при избора на определен продукт.
Производителите са на мнение, че промените ще доведат до объркване сред потребителите, които вече са свикнали с досегашното изписване на съставките.
От българското производство твърдят, че само клиентите с познания по химия могат да разберат какво точно пише върху етикетите на храните.
Смята се, че новите етикети напълно ще развенчаят митовете относно различните консервиращи и подобряващи съставки в храните, известни още като Е-та.
Когато се изписва цялото наименование на съставката, само тогава човек може да получи пълна информация за храната, която възнамерява да консумира.
Друго важно нововъведение е да се изписва дали един продукт е бил замразяван, както и датите на размразяване и повторно замразяване.
За по-голямо удобство на потребителите информацията ще се изписва с голям размер на буквите, така че да може да се чете без да е наложително човек да се взира в изписаното.
Заради дребните букви много от европейските жители срещат трудности при разчитането на етикетите.
Коментари