gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Два пъти по-малко ябълки са набрани тази година

Два пъти по-малко ябълки са набрани тази година

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Ябълки
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
Виж ››

Двойно по-ниска е реколтата от ябълки тази година, отчитат земеделци от Пловдивско пред БНТ. Като причина за слабия добив производителите посочват обилната реколта от миналата година.

Когато реколтата от един сезон е богата, през следващата година дърветата винаги дават по-малко плод, казва земеделецът Красимир Кунчев, който отглежда 100 декара ябълки в Пловдивско.

Българските ябълки тази година обаче са с отлично качество и по-голямата част от тях са предназначени за директна консумация. Вече са набрани ранните сортове от плода, а до няколко седмици ще приключи и брането на по-късните сортове.

Близо 80% от добивът на ябълки у нас ще отиде за директна консумация, а останалите 20% са предназначени за преработка.

Зелени ябълки

Най-големият проблем за родните овощари е не по-ниският добив, а руското ембарго, което залива пазарите ни с полски ябълки и по този начин сриват цената на българския плод.

В Полша берат производството си от ябълки с месец по-късно от българските земеделци, но още щом се появят на пазара, се изкупуват много по-бързо в сравнение с родното производство.

Основната причина за тази тенденция е цената. Българските ябълки се продават за 1 лев на килограм на едро, докато полските им конкуренти се предлагат за не повече от 0.60 лева за килограм на едро.

Българите консумират средно 120 000 тона ябълки годишно. 90 000 тона от тях са вносни.

Родните ябълки могат да се купуват до Нова година. След това ябълките, които можем да си купим от пазара, са внос от Гърция, Италия и Полша.

По-рано тази година бе установено, че в 70% от вносните ябълки има пестициди. Резултатите от тестовете показаха, че химикалите широко се използват при производството на ябълки в Европа.

Като най-опасни бяха посочени италианските ябълки, следвани от белгийските и френските.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати