gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-странните плодове и зеленчуци в света

Най-странните плодове и зеленчуци в света

Екзотични плодове

Плодовете и зеленчуците са един от най-големите дарове, с които природата ни е дарила. Освен познатите ни, има и такива, които растат по други географски ширини и са доста екзотични за нас. Тук сме събрали най-странните плодове и зеленчуци, които може да срещнете по света:

Монстера

Монстера

Плодовете на това растение имат изключително странна форма. Вкусът им пък наподобява ананас. Растението се отглежда в Югоизточна Азия и Западна Африка, най-вече в домашни условия. Трябва да се има предвид обаче, че неузрелите плодове на монстерата могат да са опасни за здравето.

Кивано

Кивано

Плодът има формата на пъпеш, но е покрит с малки рогца. Представлява увивно растение, принадлежащо към семейството на пъпеша и краставиците. Родината му е Африка, а днес се отглежда в Чили, Нова Зеландия и Калифорния.

Използва се както за храна, така и за украса. Има много наименования - африканска рогата краставица, английски домат, рогат пъпеш и други. Вкусът му се определя като интересна комбинация между банан, краставица и лимон.

Асимина

Асимина

Тези ядливи плодове растат на малки дървета с големи листа и могат да бъдат открити в Северна Америка. Визуално приличат на мини-банани. Вкусът им наподобява мангото. Характеризират се със силен аромат. Зрелите плодове са изключително нетрайни, поради което най-често се предлагат консервирани или изсушени.

Броколи романеско

Броколи Романеско

Зеленчукът се различава от познатия карфиол по своята пирамидообразна форма. Вкусът му е подобен на този на броколито. По състав е дори по-богат от него на полезни вещества и витамини.

Драконов плод

Драконов Плод

Познат още като питая и питахая. Родината на този екзотичен плод е Мексико. Представлява кактус, който дава сладки плодове. Те биват три вида - жълта питая, червена питая и питая Коста Рика. Ядлива е вътрешната част, която е много мека, с малки, подобни на кивито семки.

Джаботикаба

Джаботикаба

По-познат като бразилско гроздово дърво, този плод се отглежда основно в Бразилия, Парагвай и Аржентина. Вкусът тъмнолилавите плодчета наподобяват този на сливата. Особено популярен е в Бразилия, тъй като може да се консумира директно. Използва се още за направата на сокове, желета, вина и спиртни напитки.

Карамбола

Карамбола

Плодът се нарича още звезден, тъй като има напречен разрез, който го кара да прилича на петолъчка. Родината му е Индия, но е популярен из целия свят. Целият е ядлив и има вкус на портокал или папая, с леко кисела жилка.

Ръката на Буда

Ръка на Буда

Този цитрусов плод с необичайна форма расте на малки дървета с разкривени клони, покрити с бодли. Прилича на лимон с пръсти. Обвивката му е изключително дебела и твърда.

Плодът ухае на теменужки и често се използва като ароматизатор. Пръстите му са вкусни. Обикновено се поднасят нарязани или настъргани към рибни ястия, плодови салати или сосове.

Черен корен

Черен Корен

През първата година на отглеждане, този корен пораства дълъг и тънък, като може да достигне до 1 м. Има черна кора, която не се яде, и бяла месеста част. Най-често се консумира варен или в комбинация с други зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Стейси
Стейси
07.02.2016 00:18
Яла съм драконов плод само в Активия и много ми хареса, но съм чела, че по принцип не е сладък и толкова вкусен. Някой мнение?
0
0
Мартина Тракова
Карамбола е много ефектен при украса на плодови салати.
0
0