gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лешниците са безценен източник на витамини

Лешниците са безценен източник на витамини

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991574
Лешници
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Според последните проучвания на диетолозите е добре над 50 % от храната, която консумираме, да е в суров вид. Това се дължи на факта, че всичко, което попадне в тигана, в тенджерата или във фурната, претърпява някаква термична обработка, при която се губи голяма част от ценните вещества на продуктите.

Ето защо суровите храни трябва да заемат основна част от менюто ни. В това число влизат не само пресните плодове и зеленчуци, кълновете, семената и билките, но и ядките.

Когато заговорим за ядки всеки би се съгласил, че сред тях предпочитани са лешниците, не само заради чудотворното им влияние върху човешкия организъм, но и просто защото са много вкусни. Ето какво е важно да знаете за тях както и как правилно да ги съхранявате:

Лешниците са незаменим източник на енергия и както казват възрастните хора, храна за ума. Лешниците са богати на някои от най-полезните за организма микроелементи, мастни киселини и белтъчини. Отварата от лешници помага при проблеми с пикочните пътища, при язва, разширени вени, проблеми с простатата и хемороиди.

В 100 г лешници се съдържат 56 мазнини, 23 белтъчини, 7 въглехидрати и 644 Ккал.

С консумацията на лешници трябва да внимават единствено хората, страдащи от диабет и тези с наднормено тегло. Но това важи за всички ядки, тъй като са доста калорични. Няма проблем хората, страдащи от тези проблеми, да похапват всеки ден лешници, колкото сгънатите в шепата им пръсти.

Ядки лешници

Това, което отличава лешниците от останалите ядки, е високото им съдържание на витамин Е и на протеини, които в съчетание имат целебен ефект върху мускулната тъкан.

Винаги предпочитайте суровите лешници пред осолените, печените, опушените, захаросаните и т. н. При всяка термична обработка ценните им качества се губят.

През последните години започва да се налага тенденцията да се използва лешниково мляко, което е препоръчително най-вече за възрастните и за малките деца.

Независимо дали са изсушени или сурови лешниците, те трябва да бъдат съхранявани на сухо и проветриво място. Ако са изсушени е най-добре да са в контейнери или в хартиени пликове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати