Полезните свойства на кориандъра

Кориандър

Едва ли не сте чували за подправката кориандър, а може би присъства и в кухнята ви. Кориандърът е едногодишно растение, от което в кулинарията широко се използват сушените плодове и свежите му листа, а в Тайланд се употребяват дори и корените.

Вкусът на пресните листа е коренно различен от този на изсушените семена. Листата и стеблата имат свеж, но много силен цитрусов вкус, който е непоносим за изключително много хора в света.

Още древните хора са открили, че кориандърът е изключително полезен за подобряване на цялостното състояние на организма на здравия човек, а когато налице са проблеми, доказано е, че той успешно се справя с язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и с гастрит.

Плодовете на растението подпомагат функциите на храносмилателната система, стимулирайки перисталтиката на червата, като по този начин повишават апетита и успокояват болката. Именно поради това се прилага с успех като средство за премахване на газовете в стомаха и за лечение на лениви черва, запек и липса на апетит.

Системата Аюрведа твърди, че кориандърът подобрява храносмилането и е много възможно да помогне за подобряване на състоянието на хора с болестта на Крон. Листата също имат охлаждащи свойства, което може да се окаже много полезно за тези, които обичат да похапват люто.

Кориандърът помага и на хората с невродегенеративни заболявания. Също така той е от полза и при възпаления на очите, раздразнения. Може да се правят компреси с листа на кориандър върху очите.

Кориандър на прах

Диоскорид - гръцки лекар и автор на редица книги за лечебните свойства на растенията, вярва, че употребата му повишава мъжката потентност. Основателят на научната медицина Хипократ го предписвал като медикамент, но също така е препоръчвал с него да се ароматизират вината, с което значително се увеличавал полезният им ефект.

Българската народна медицина препоръчва кориандъра при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане, бронхит. Външно билката се използва за налагане при различни възпаления, циреи, гнойни рани, както и при ревматизъм и болки в ставите. Във фармацевтичната индустрия семената се използват за подобряване вкуса на лекарствата.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати